Kopiraj Adorna, pojdi v ječo?


Kopiraj Adorna, pojdi v ječo? Textz.com ne misli tako

Hamburška fundacija za napredek Znanosti in Kulture, ki ji predseduje Jan Phillip Reemtsma, je pravkar dvignila napredek znanosti in kulture na nov nivo: Sebastian Luetgert, ustanovitelj textz.com, se sooča z zapornim nalogom in bo mogoče tudi šel v ječo, če ne plača več kot 2300 evrov škode za domnevno kopiranje dveh esejev Theodora W. Adorna, ki si jih fundacija lasti kot ‘intelektualno lastnino’. Reemtsma je bil vljudno naprošen za poravnavo, a je zavrnil.

Postopek se je začel avgusta 2002, ko je fundacija vložila predhodni sodni nalog proti Luetgertu na Hamburškem državnem tožilstvu, zaradi domnevne distribucije dveh del Theodora W. Adorna, »Jargon der Eigentlichkeit« in »Fascism and Anti-Semitic Propaganda«. Ker ni bil poslan niti eden email in ker pisno obvestilo ni prišlo na naslov obtoženca, je textz.com izvedel za stvar le po nekaj dnevih. Sporna dela so takoj odstranili, da bi se izmaknili še kakšnim pravniškim komplikacijam.

Decembra 2003 se je Luetgert sam soočil z sodnim nalogom za njegovo aretacijo s strani Hamburške fundacije, zaradi neplačanih terjatev glede neavtoriziranega kopiranja omenjenih del. V januraju 2004 se je Leutgert obrnil na Reemtsma za štipendijo, da bi lahko plačal svoj dolg in se izognil ječi. Reemtsma ni odgovoril pač pa je predal pismo odvetnikom fundacije – Senfft, Kersten, Voss-Andreae & Schwenn – ki so insistirali pri plačilu 2,331.32 Evrov za domnevno škodo in pravne stroške.

Textz.com verjame, da je ‘intelektualna lastnina’ Theodora W. Adorna in Wlaterja Benjamina, ki trdi da prispeva k napredku znanosti in kulture s tem da pošilja ljudi v ječo zelo napačna zaradi veliko bistvenih zadev. Hamburška fundacija podcenjuje odpor njihove lastnine proti njihovi pravni zaščiti, ravno tako kot njihovi odvetniki podcenjujejo sposobnost interneta, da gre okoli škode. Na koncu bodo imeli mogoče celo narobe, če mislijo, da bodo kdajkoli dobili nazaj svojo lastnino.

Danes, v odprtem pismu (http://textz.com/adorno/open_letter.txt), je bil Reemtsma obveščen, da je ‘intelektualna lastnina’ njegove fundacije vrnjena v javno domeno. Ta prvi-svoje-vrste protest, je signal zavrnitve imetnikov založniških pravic in odvetnikov, da bi jim pustili cenzurirati in kontrolirati kaj lahko javnost arhivira ali bere. Obstaja univerzalna pravica do kopiranja, ki nikoli ne preneha delovati in obstaja založniško pravo, ki bo prenehalo obstajati. Fantom, ki preganja znanstveno in kulturno industrijo je novo ljudstvo, ki se materializira pred njihovimi očmi. Smo šele na začetku.

Textz.com February 24, 2004 http://textz.com mailto:textz@textz.org

,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !