Protesti v Franciji


Vedno avtomobili prvi nasrkajo ;)

Kljub temu, da pravijo cajtengi o tem, kako protestirajo študenti in dijaki v Franciji zaradi novega zakona o zaposlovanju in odpuščanju brez razloga, js mislim, da ni čisto tako.Se že pojavljajo in upam, da bo to še bolj živo, razmišljanja, da so ti prostesti mnogo več vredni simbolično, saj kažejo na moderni kapitalizem, ki obljublja toliko samo z retoriko zlorabljanja. Resnično se zdi, kar pravi Žižek, da po padcu komunizma kapitalizem nima več etičnega nasprotnega pola za legitimacijo, kjer se je včasih še moral pokazati kot ‘boljši’ in bolj skrben do svojih ljudi, kot njegov antipod – sovjetski komunizem, mu tako zdaj ostaja edina legitimacija, več denarja. Kapital, ki je po sto letih znova začel današnje zlato obdobje druge globalizacije, je edino kar se lahko premika skoraj svobodno, delavci pa ne. Zato je za začetek tega tisočletja primerna parafraza nekdanjega mota osrednjega časopisa Dela – kapital vseh nacij – združi se!

Zdaj, če pa imamo kar naenkrat opozicijo, lahko o stvareh tudi razmišljamo in ne zgolj sledimo gibanju. In hecna naključja se odvijajo v Franciji. Proteste primerjajo z znamenitimi protesti leta ‘68, ki so prinesli toliko novega in spremenili za dolga leta ’stari’ svet, a zdaj je to pri novih generacijah to (še) nepoznano in ti protesti na to znova spominjajo. Jacques Chirac je namreč tistega davnega leta vodil pogajanja z državne strani s sindikati, ki so prinesla višje plače. Danes pa je predsednik, ki je imenoval premiera Dominiqua de Villepina, ta pa je že avgusta lani že spravil skozi podoben zakon, ki ironično zajema precej več delavcev, pravzaprav vse, tudi tiste brez dveletnih izkušenj, saj v podjetjih z manj kot 20 zaposlenimi, 96% zaposlenih v Franciji, omogoča enako odpuščanje brez utemeljitve.. Ironično pa zato, ker se tedaj ni nihče oglasil na ulicah..

Prej ko bo stopilo v zavest, da služenje kapitalu in ne ljudem spodbuja zlorabe, da zakoni pisani po nareku nadnacionalk uničujejo naravo in prej ko bomo zliberalizirali in sprivatizirali državo, bolje nam bo.

, , , , ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !