Helloween, volitve in hekerska etika


blackboxOdprtokodne skupnosti koreninijo v hekerski kulturi. Le-ta jih še vedno oplaja in se razvija v širino. Da bi razumeli razvoj in številčnost te tehno kulture moramo poznati tudi sodoben razvoj družbenega odziva do svojega sorazmerno majhnega dela, ki ga predstavlja ta “tehno” družba. Obeti prihodnosti namreč narekujejo naj ne spregledamo nobenega dela geneze novega tipa družbe.

William GibsonIn prihodnost je tu, kot pravi William Gibson, le da še ni enakomerno porazdeljena.
Računalniki so predstavniki prostega pretoka informacij. Obenem pa utelešajo v sebi nadzor nad najmanjšim možnim parametrom. Današnje zelo potemnjeno razločanje – kjer je heker postal slabšalni termin na sodiščih, časopisih in pri zakonodajalcih, simbolizira strah družbe nadzora pred družbo prostih informacij. In odprta koda lahko razvozla ta antagonistični sklop lastnosti digitalne tehnologije, saj lahko ponudi uravnoteženo alternativo družbi nadzora.

Na primer, v ZDA že drugič potekajo digitalne volitve, kjer za volilcem ne ostane fizična, papirna sled, ampak le digitalne informacije. Programi, ki upravljajo volilno skrinjo, niso odprta koda in dostopni vsej zainteresirani javnosti. Vse pravice do tega programa ima zasebna družba, ki iz poslovne tajnosti ni nikoli pokazala izvorne kode svojih volilnih programov. Prav zaradi tega so pozneje prišla katastrofalna ‘negativna mnenja‘ o avtentičnosti rezultata volitev.

Program brez izvorne kode je tista “črna škatla” v katero vržemo banano in na drugi strani pade ven opica, pa nobeden ne ve zakaj. Črna luknja, ki jo definiramo od zunaj. In družba, ki se podaja v digitalizacijo si hoče lastiti odprte standarde, če noče fašističnega ustroja. Po drugi abstraktni liniji pa v 10 letih pričakujemo še revolucijo kvantnih računalnikov, ki bodo spremenili obličje horizontalnosti sveta še za kakšno magnitudo bolj, kot jo danes ukrivlja in obvladuje info-kripto-tehnologija.

Resnica, ki se namenoma izgublja v teh potemnitvah in preobratih je, da ta “orwelovska” tehnologija resnično deluje kot orodje nadzora le, če ji(m) dopustimo tako delovati. Hekerska kultura kaže upirajočo se stran zgodovine, kjer ni vprašanje ali nadzor ali ne, pač pa arhitektura. Vprašanje izostane zaradi same narave kibersvetov in sposobnosti parameterizacije skoraj česarkoli, tudi realni svet, zato je nadzor vgrajen v ta elektronski svet. Do leta 2000 so omejitve tehnologije še omogočale stopnjo anonimnosti na mrežah in to je hkrati katalizirale hekersko kulturo v najrazličnejše mite. Ki se jim je treba izogniti. Vedno bolj vsemogočne sposobnosti mašin prečunljive ljudi silijo v zlorabo arhitekture nadzora.

Tokrat brez videa, ampak javljanje iz Prison radia Mumia Abu-Jamala: “Scarier Than Any Halloween” rec 10-25-06 10-25-06HalloweenBCorrect.mp3 2,4 Mb Mumia+Abu-Jamal + Minilink

, , ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !