The Trap – Past ali kaj se je zgodilo z našimi sanjami o svobodi


the-trapAdam Curtis zaključi triologijo video-esejev s spraševanjem o tem kaj pomeni svoboda danes in zdaj.

Naslov prvega dela nove miniserije The Trap je “F**k You Buddy”. Veliko je poudarka na teoriji iger, s katero sem si nedavna pomagal tudi sam, le da Curtis njeno vlogo v polpretekli zgodovini postavi v izredno zlovešč kontekst upravljanja s številkami. Njegovi video-eseji znajo biti kar težki, kar pa odtehta izbira filmskih odlomkov iz bogatega BBCjevega arhiva.

Z malo potrpljenja Curtis učinkovito prikaže svoje videnje sveta, v katerem ljudje živijo tako brezzavedno in odtujeno, kakor so jim, kot v srhljivi prerokbi, to napovedala števila teorije iger.

V prejšnjih dveh serijah (The power of nightmares in The Century of the Self) je raziskoval razvoj radikalnega islama sočasno ob razvoju ameriškega neokonzervatizma; še prej pa je predstavil veliki pohod ideje posameznika, razvoj ideje subjekta od hipijev do danes. Time magazin, ki je letos imenoval moža leta kar “you”, kar je “tebe” (kot je v “ti-katodi”), je le zadnji kamenček v slavospevu individualizacije pred vsebino.

Ker uradne strani že pol leta ni na bbcejevem strežniku priporočam randomvandal in Sanity For Sale .. Google ima na voljo celotno serijo:

The Trap – 1 – F*k You Buddy

The Trap – 2 – What happened to our dreams of freedom

The Trap – 3 – We Will Force U 2 Be Free

,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !