Religulous


Danes gledam Religulous, dokumentarec dvoma v vero in zgodbice okoli njih Billa Maherja. Včasih najbolj občutljive teme se je lotil iz brezmadežno znanstvene pozicije, da pač ne ve, ker se boga ne da dokazati, niti jezusa in zato lahko svoja vprašanja vernikom sveta podaja s prodajo svojega boga, namesto prepričanja, dvom.

Religulous

Že prvo srečanje s killbill templjarji pokaže substitucijo odgovornosti na boga in ne vere, kot zavesti o obstoju boga, pač pa vero, kot sistem naukov in obredov, ki lahko očitno zaključijo vsakršen argument.

Substitucija odgovornosti. V resnici ti vera lahko ponudi odrešitev odgovornosti za tvoja dejanja, ki postanejo božja dejanja, edini problem so naše iluzije ter naši pastirji*, ki uspejo to moč vzeti in jo podati v človeške roke. In v 4000 letih skuhati tri zahodne religije, pol sveta, ki si delijo isti kamen (prah/monolit) na istem prostoru v različnih časih in si delijo iste preroke, pač po času nastanka, in se v principu ne prenašajo, vse pa plešejo na banglesov egyptian walk.

Pronicljivo in pravim božjim rokam prav nič versko čustveno žaljivo, zelo priporočam za marsikak simptom.

* katerim so Monty Python postavili kristalni spomenik v Brianovem življenju, ko Brian pade v neke vrste televizijski kanal na antični tržnici, kjer je za skrivališče prisiljen razširjati Brianov evangelij.

, , ,

 1. #1 avtor Anže F dne 3. Mar. 2009, Torek - 18:21

  Kje pa si našel ta film? Jaz ga namreč ne! :D

 2. iatromantis

  #2 avtor iatromantis dne 4. Mar. 2009, Sreda - 10:29

  Živjo Anže!

  Odvisno kje ga iščeš, če slediš mojemu najnovejšemu prispevku lahko uporabiš hudournike (torrent) in google:

  http://www.google.com/search?hl=en&ei=fkmuSbyOGJWA_gaQwLXGBg&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=Religulous+type%3Atorrent&spell=1

  ;)

  Kot pretočno storitev pa ga nisem našel, morda ta prikolica: http://www.spike.com/video/religious-trailer/2991653

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !