Ali obstaja politični šamanizem gospod Obama?


Današnji dan je zgodovinski zaradi občutka opranosti in ne zgolj zato, ker je bil potrjen nov voditelj ’svobodnega sveta’. Je ob karizmatični figuri gospoda Obame politika že kdaj bila tako vibrirajoča? Izmed mnogih političnih floskul s katerimi je Obama danes čudovito invociral novo dobo so bile nekatere res ganljive. Med spremljanjem govora, neposrednim doživljanjem, se mi je zdelo, da dobro lovi neko odločno ravnotežje, ter da slišim, kar hočem čuti. In kljub popolni simbolni učinkovitosti gospoda Obame so bile prisotne tudi ambivalentne kontra-ambicije. Sledi zgolj skupek mnogih navdušujočih in močnih gest, ki naj bi izkristalizirale esenco njegovega govora – novo dobo – ki nam jo je na krilih prinesla finančna kriza skupaj s pisano druščino; to pa se je zgodilo zaradi pomanjkanja smiselnosti starih stvari in pa tudi neupoštevanja ustavnih dokumentov. Doktrina, ki jo prinaša je naslednja

… pred nami ni vprašanje ali so trgi sila dobrega ali slabega. Njihovi moči proizvajanja bogastva in širjenja svobode ni para, a ta kriza nas je opomnila, da se trgi lahko brez budnih oči odvrtijo izven nadzora – in da narod ne more dolgo uspevati, če daje prednost samo uspešnim. Uspeh naše ekonomije ni zgolj povečal našega bruto družbenega proizvoda, vedno je povečal tudi naš doseg uspeha; našo zmožnost, da razširimo priložnosti vsakemu hotečemu srcu – ne iz usmiljenja, ampak zato ker je to nesporna pot do našega skupnega dobrega.

Beri naprej…

Krog končan, perfektno. Obljuba razcveta in blaginje počiva na skupnem dobru, ki je večje od seštevka posameznih interesov.
Naš čas mirovanja, zaščite ozkih interesov in odlaganja neprijetnih odločitev – ta čas je gotovo mimo. Začenši z današnjim dnem se moramo pobrati, stresti prah s sebe in pričeti delo ponovnega ustvarjanja Amerike.

Kamorkoli pogledamo, imamo za opravit delo. Stanje ekonomije kliče po dejanjih, smelih in urnih in bomo ukrepali – ne zgolj ustvarjali nove službe, ampak položili nove temelje za rast. Zgradili bomo ceste in mostove, električne mreže in digitalne linije, ki napajajo našo trgovino in nas povezujejo skupaj. Ponovno bomo postavili znanost na njeno pravo mesto in uporabili čudeže tehnologije, da vzdignemo kvaliteto zdravstva in mu znižamo stroške*. Izkoristili bomo sile sonca, vetra in zemlje ter z njimi poganjali naše avtomobile in tovarne**.In preoblikovali bomo naše šole in univerze, da se soočijo z zahtevami nove dobe. Vse to lahko storimo. In vse to bomo storili.

*vzroki protestirajo

**think out of the sphere

ali pa

Kar se tiče naše skupne obrambe zavračamo varljivo izbiro med našo varnostjo in našimi ideali[...]Zato vsa ljudstva in vlade, ki danes gledajo – od največjih prestolnic do majhnih vasi, kot je ta, kjer je bil rojen moj oče: vedite da je Amerika prijatelj vsakega naroda in vsakega moškega, ženske in otroka, ki išče prihodnost miru in dostojanstva in da smo znova pripravljeni voditi (we are ready to lead once more).
Ne moreš imeti vodstva brez varljive izbire (p.s. v stari dobi)

In največja floskula, ki pa je tako lepa..

naša varnost izvira iz pravičnosti našega vzroka

(our security emanates from the justness of our cause)

moja varnost izvira iz pravičnosti mojega vzroka
Naši izzivi so morda novi. Inštrumenti s katerimi jih bomo soočili so morda novi. Toda vrednote od katerih je odvisen naš uspeh – trdo delo in poštenost, srčnost in poštena igra, tolerantnost in vedoželjnost, zvestoba in patriotizem – te reči so stare. Te reči so resnične. One so tiha sila našega napredka skozi zgodovino. Kar se torej zahteva je vrnitev k tem resnicam. Kar se zahteva od nas, je nova doba odgovornosti – prepoznanje vsakega Američana, da imamo dolžnosti do sebe, našega naroda in sveta – dolžnosti, ki jih ne sprejemamo godrnjavo, ampak raje pograbimo z veseljem, trdni v spoznanju, da ne obstaja nič tako zadovoljujočega za duha, tako oblikujočega za naš karakter, kot je predaja vsega sebe v težko nalogo.

To je cena in obljuba državljanstva (citizenship).

Če bi zaključil tu ne bi bilo nič, tako pa je s svojim zaključkom povzročil paniko v vzporednem svetu trgov in pričel lucidno invokacijo nove dobe.
To je izvor naše samozavesti – vednost, da je Bog položil na nas, da oblikujemo svojo negotovo usodo.

To je pomen naše svobode in veroizpovedi – zakaj se moški, ženske in otroci vseh ras in vseh ver lahko združijo v praznovanju na tej poti in zakaj moški, čigar oče manj kot šestdeset let nazaj mogoče ne bi bil postrežen v lokalni restavraciji, zdaj lahko stoji pred vami in prevzame sveto zaobljubo?

Torej označimo ta dan v spominu kdo smo in kako daleč smo pripotovali. V rojstnem letu Amerike je v najbolj mrzlih mesecih majhna truma patriotov, stisnjena ob ugašajočih tabornih ognjih na obalah zmrznjene reke.  Prestolnica je opuščena. Sovražnik je napredoval. Sneg je bil umazan s krvjo. V trenutku ko je bil rezultat naše revolucije najbolj negotov, je oče naše nacije ukazal narodu prebrati te besede:

“Naj bo prihodnjemu svetu povedano…da v globoki zimi, ko razen upanja in vrline ni moglo preživeti nič … sta se mesto in domovina odzvala na skupno nevarnost in prišla naprej v soočenje [z njo].”

Amerika. V brk našim skupnim težavam se v tej zimi naših stisk spomnimo teh brezčasnih besed. Z upanjem in vrlino naj še enkrat izzovemo ledene tokove in vzdržimo viharje, ki utegnejo priti. Naj naši otroci povedo, da nismo pustili končati te poti ko smo bili preizkušani niti se nismo obrnili okoli ali se opotekali in z očmi uprtimi na horizont in Božjo milostjo nad nami, smo nesli naprej to veliko darilo svobode in jo varno dostavili prihodnjim generacijam.

//** Nisem našel slovenskega prevoda, zato se ga poslovenil kar sam (CC) :)

, , ,

 1. #1 avtor +1 dne 21. Jan. 2009, Sreda - 13:43

  copy paste jebote

 2. #2 avtor Inti dne 21. Jan. 2009, Sreda - 13:59

  Rečeno, dogovorjeno, storjeno? Obama ima odlične govore, ampak kaj pomaga to svetu?

  Govori eno, dela drugo. Seveda to dela 98% politikov na svetu, vendar je on toliko bolj nevaren ker mu vsi zaupajo. Saj ne moreš vedeti kaj se skriva pod nastopno masko

 3. #3 avtor Marjan dne 21. Jan. 2009, Sreda - 14:05

  Kapa te to.Mar misliš,da vsi znamo angleško?Že če mi kaj od internetnih nastavitev ne štima grem na Russki internet.

 4. iatromantis

  #4 avtor iatromantis dne 21. Jan. 2009, Sreda - 18:13

  @+1 : in Marjan

  Mi je prav žal za manko prevoda, a ob navdušenju je bil copy/paste nujen – niti danes še nisem našel prevedenega. Vsekakor obljubim, da ga popravim ob slovenskem prevodu, ko bo na voljo.

  @Inti: Že izvolitev je na simbolni ravni prinesla veliko temu svetu in njegovi govori privlačijo pozornost mnogih, lačnih vzora afirmacije skupnih, večjih ciljev v nasprotju z zadnjo dogmo induvidualne pohlepnosti. Mislim, da postavlja zgodovinsko pozitiven vzor in inspiracijo za novo dobo na mikro nivoju, našem domačem okolju v katerega ravnotako vstopa čas te nove dobe. Če je to res, je to spet en plus oz. pomoč svetu.. kot bo še mnogo reči v prihodnjih 4. letih. Kot bo tudi slabih.. lahko smo vsi vedeževalci ali pa se raje pustimo presenetiti – dokler imamo odprte oči je to tako vseeno.

 5. iatromantis

  #5 avtor iatromantis dne 22. Feb. 2009, Nedelja - 21:23

  V užitek je bilo prevajati ta govor ;)

 6. iatromantis

  #6 avtor iatromantis dne 23. Maj. 2009, Sobota - 12:07

  Ambivalentne kontra-ambicije so se v treh mesecih na žalost iskristalizirale…

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !