Hudournik (Torrent)


tpb

Na švedskem pravkar* poteka napeta pravna bitka zoper največjo stran na svetu, kar se tiče hudourniških* (glej spodaj) datotek, The Pirate Bay, ki na sodišču trdi, da je 80% datotek na njihovem sledilcu (tracker) legalnih. Po zelo pravičnih pravilih mogoče. Če jim uspe na sodišču, pa morda uspe še sestrski Piratski stranki, da se prebije v njihov parlament :) Preberi si vodič po hudourniških mrežah!

Tehnologija temelji na izmenjevanju datotek med uporabniki. Le-ti objavljajo datoteke imenovane hudournik (torrent). Te vsebujejo informacije o ciljnih datotekah in kateri strežnik ima naslov tistih, ki te datoteke delijo. Sodelujoč postaneš s programom za sprejemanje teh datotek in uTorrent je gotovo najboljši.

http://utorrent.com/download.php

hudournik

Strani, kjer lahko iščeš hudourniške datoteke, pa je več in nekatere jih povezujejo skupaj. To dobro dela http://torrents.to/.

hudournik

Ko vpišeš iskalni pojem in pritisneš ‘Search torrents’ dobiš ekran kot kaže spodnja slika, kjer se lahko na vrhu sprehajaš med najboljšimi iskalniki torrentov (PirateBay sicer izbriše vrhnjo vrstico in ni najbolj kooperativen, je pa eden najboljših iskalnikov, poleg isohunta in btjunkija). Vsak iskalnik pa je drugačen, a ponavadi je kakšna puščica dol, ki označuje, da od tam lahko preneseš hudourniško datoteko.

hudournik Rdeče obkroženo je primer puščice, zelena so Seeds ali semena – koliko uporabnikov ima celotno datoteko in modri so Leecherji – tisti, ki šele cuzajo datoteko in je še nimajo celotne.

Ko preneseš hudourniško datoteko in imaš nameščen program uTorrent jo lahko odpreš in prikazal se ti bo naslednji ekran:

hudournik

Ki te sprašuje kam želiš shraniti vsebino hudournika in celo katere posamezne datoteke, a ponavadi hočeš vse.

In ko pritisneš še tu OK lahko samo še spremljaš podrobnosti prenosa v glavnem ekranu uTorrenta…

hudournik

* Zato naj dodam, da je prispevek v celoti CC, kreativna gmajna, kot vse ostalo..

Komentarji dobrodošli

Creative Commons License Blog, celostno

, ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !