Najbolje banko oropaš, da si lastnik ene


NindžaAli kam gredo vse te silne miljarde?

Lažniva posojila, ki naj bi bila ena izmed korenin današnjih težav v finančnem svetu, so odrezala velik del te peklenske pomaranče. Človeško izkušnjo ob njej doživljamo tudi pri nas v Sloveniji, na primer v nesorazmerju v prihodkih in njihovi porabi. Če pa so ta, tudi tako imenovana NINJA posojila (brez preverjanja prihodkov, službe ali prihrankov), sprožila to kotalečo se pomarančo, kakšne so številke? V resnici ne vemo in tudi ni iskrenega truda dokopati se do znanja kaj je šlo narobe. V paniki se raje skrivajo resnični podatki, če bi morda nadzorovan spust v kaos denarnih trgov uspel ponovno zagnati status quo eksponentnosti potrošniških ciklov. Nekaj podatkov pa je vseeno na voljo in za angleško nerazumevajoče naj povzamem pričanja prevečkrat neizgovorjenih dejstev v smiselnih povezavah William K. Blacka v sledečem intervjuju.

Beri naprej…

IndyMac, velika propadla poldržavna posojilnica specializirana za lažniva posojila, je zgolj v letu 2006 prodala za 80 milijard dolarjev teh lažnivih ninja posojil drugim podjetjem. 80 milijard. FBI je leta 2004 javno objavil opozorilo, da obstaja epidemija hipotečnih prevar in če se bo nadaljevala bo povzročila krizo vsaj tako veliko kot je bil Savings and Loans debakel. Prav Black je v začetku devetdesetih obtožil 5 senatorjev, tudi Johna McCaina, da so delali usluge “izpostavam” za posojila, katerih je tedaj kar 745 propadlo in stalo davkoplačevalce 125 milijard dolarjev. Zloglasni AIG, katerega državna poroštva naj bi se sedaj ustavila na 170 milijardah, je delal enako, svoja lažniva poroštva so prodajali naprej in si tako pridobili veliko stalnega dobička. Današnji kontroverzni bonusi so mnogo manjši kot tedaj in produkt prevare. Zavarovali so lažniva posojila in ko imajo ta nepregledne izgube, moraš plačati zavarovanja na te ogromne izgube. In bankrotiraš. Razen, da v modernem svetu ne bankrotiraš in norca igrajo davkoplačevalci. Sekretarja FEDa Timothy Geithner in Henry Paulson pred njim, sta vzela 5 milijard dolarjev ameriškim davkoplačevalcem in ga poslala ogromni švicarski banki UBS – istočasno, ko je ta banka goljufala ameriške davkoplačevalce. Zato so jo tožili na sodišču in navsezadnje zmagali s kaznijo 780 milijonov dolarjev. Torej so tudi kazen plačali zgolj ameriški davkoplačevalci.

Moyers povpraša tudi kaj se bo zgodilo, če bodo še vedno prikrivali pravo stanje bank in Black predvideva japonski scenarij, kjer so banke desetletje ostale zelo slabotne ali pa bo ministrstvo za finance prisiljeno v absurdna plačila davkoplačevalskega denarja. Že AIG se je izkazal za grozljivko. Ne ministrstvo, ne oboje administracij, Busheva ali Obamina, niso hoteli izdati, kaj se dogaja z AIGjem. Da so skrivoma plačali preferirane banke kot so UBS in Goldman Sachs. Podjetje sekretarja Paulsona, Goldman Sachs, kjer je bil CEO, je dobilo največ denarja. 12.9 milijarde. Šele po kongresnem pritisku na AIG in ne na Geithnerja, smo izvedeli podrobnosti plačila. Še več, ko je kongres izjavil, da ne bodo dali več denarja, če ne povedo, kdo ga prejme, je Paulson sestavil skupino za priporočila ministrstvu za finance, kaj naj naredijo z AIGjem in v njej je bil prisoten predstavnik Goldman Sachsa. Kljub temu, da je Sachs imel zastavljen velik, masiven vložek in kot že rečeno, je pred tem celo sam Henry Paulson bil njihov CEO.

YouTube slika preogleda

Transkripcija

V drugem videu pa Peter Schiff, zagovornik avstrijske ekonomske šole, razlaga zakaj se ne bi smeli še dodatno brezglavo zadolževati in do neke mere ima gotovo prav, saj po vsem tem denarja na  koncu res ni, so zgolj terjatve.

YouTube slika preogleda

, , , , , ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !