Moderno mleko


Ste že slišali kdaj, da so komu ali vam predlagali, da za nekaj časa prenehate z uživanjem mleka, še posebej, če imate astmatične, alergijske ali kakšne druge simptome? Ali celo, da odrasli ljudje izgubijo encim za prebavljanje mleka, zato se morajo sčasoma odreči svojim najljubšim sirom? In da tega encima naj ne bi imeli celotni narodi?

Kaj pa pasterizacija, homogenizacija in UHT dobrote? Zvenijo prepoznavno, Pasteur je ugotovil, da z dovajanjem toplote uničuje bakterije, kar je v moderni tovarni potrebno povsod tam, kjer se ukvarjajo s hrano za ljudi. Še posebej zaradi dejstva, da so kravam odvzeli okolje in ga nadomestili z ‘nadzorovanim’ bakteriološkim zverinjakom in orodje kontrole so prvenstveno antibiotiki, ki pa bakterije pobijajo nediskriminatorno, dobre in slabe, ter tako zlomijo fermentacijo mleka v prebavilih krav. Tu se verjetno začnejo hormonske terapije. In zato so v blatu in posledično v mleku pogosto prisotni človeku nevarni patogeni. Potem jih dodatno skuhajo in se tako približajo želenemu preštevku še živečih bakterij. UHT, ultra visoka temperatura je postopek, pri katerem mleko hitro zagrejejo na 135°C in po dveh sekundah ohladijo, ter tako dobijo veliko mrtvih bakterij.

S homogenizacijo zabetonirajo proces proizvodnje modernega mleka s tem, ko maščobne molekule razbijejo na enzime, ter druge podcelične entitete skupaj s toksini mrtvih bakterij, ki potem sprožajo v nekaterih izmed nas histaminske odzive.

Več v sledečem videu: YouTube slika preogleda

, , , ,

 1. Matija Šega

  #1 avtor Matija Šega dne 28. Dec. 2009, Ponedeljek - 21:50

  Hmm… zanimivo. Nekaj o tem sem sicer že slišal, vendar nikjer nisem videl kakšnih konkretnih dokazov o tem. Kaj veš, če kaj takšnega sploh obstaja?

 2. nevenka

  #2 avtor nevenka dne 29. Dec. 2009, Torek - 4:27

  To je pa res večini ljudi že dolgo znano. Tudi to, da je s pasterizacijo število obolelih in mrtvih zaradi zastrupitev z melkom, zelo upadlo.

  Da bi pa iz maščobnih molekul nastajali encimi, pa prvič slišim?

  Vedela sem samo, da z homogenizacijo razbijajo maščobne delce na manjšo velikost, nanje se veže kazein in aktivira se encim ksantin-oksidaza, ki pa ne more opravljati svoje naravne funkcije, ker je mleko spremenjeno, in je zato agresivnejši do človeških proteinov.

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !