Prva ljudska svetovna informacijska vojna


Ko je John Perry Barlow, ustanovitelj Electronic Frontier Foundation-a, organizacije za zaščito svobode govora na internetu, davnega leta 1996 razglasil neodvisnost interneta so se mu mnogi smejali ob vsem krhanju svobode in avtonomnosti interneta, ki so jo agresivno omejevale vlade in poslovni svet, seveda z veliko pomočjo nerazglednih uporabnikov. V skoraj petnajstih letih so se idealizmi, s katerim je pričel Barlow svojo listino neodvisnosti spremenili:

“Vlade industrijskega sveta, vi trudni velikani iz jekla in mesa, prihajam iz Kiberprostora, novega domovanja uma. V imenu prihodnosti prosim vas iz preteklosti, da nas pustite na miru. Niste dobrodošli med nami. Nimate suverenosti, kjer se zbiramo.”

(John Perry Barlow)

Danes je svobodo, ki jo je odprl internet, potrebno braniti in razširjati na najbolj domiselne, tehnološke, pravne, ekonomske in tudi idejne načine in dokler na tem področju kar vre od zamisli, je treba napade na internet videti tudi v luči reakcij na njih. Vsak potisk v nadzor centralističnih elit ima namreč nepričakovan protiudarec. Kot je zgodovina že neštetokrati to pokazala, se zgodba ponavlja tudi pri Wikileaks. Kje je namreč začetek njihovega obstoja? Še preden so namreč odprli svojo spletno stran leta 2006, naj bi že imeli na voljo več kot milijon tajnih dokumentov. Julian Assange v New Yorkery-u razloži, da so te dokumente prestregli nenamenoma iz omrežja Tor, ki so ga uporabljali kitajski hekerji za anonimno pošiljanje datotek, katere so ukradli svojim nasprotnikom. Čeprav so pozneje zanikali, da je to prava osnova za stran, saj je bilo od teh dokumentov objavljenih zgolj peščica, pa to ne spremeni dejstva, da se je projekt Tor pričel ravno z namenom povrniti anonimnost in svobodo nazaj internetu in to za najrazličnejše namene.

Anonymous, prva elektronska pehota globalne družbe proti elitam

Skupina Anonymous izvira iz kiber-anarhističnega slikovnega foruma 4chan, kjer se skozi leta zbrala in odcepila velika skupina najstnikov, hekerjev in gejmerjev, dobivajo pa pomoč tudi od starejših kolegov. Njihov način upora – ki je sicer kriminaliziran, a bi se ga dalo zagovarjati kot vrsto civilne nepokorščine – pa so predvsem DDoS napadi. Ti zaradi velike količine zahtev po podatkih preobremenijo strežnike in prva posledica je nedostopnost sistemov. To dosežejo tako, da združijo svoje računalnike in vse naenkrat usmerijo v svoje tarče. O botnetih sem hotel že pisati, saj so to velike zveri temnega interneta, ki bi jih morali tehnološki državljani poznati, pa jih srečam kaj malo takšnih.

Njihov sistem se imenuje LOIC (‘Low Orbital Ion Cannon’ – namišljeno orožje iz igre C&C) in je v bistvu program namenjen temu, da se priklopi na IRC kanal, kjer dobi navodila o trenutni tarči. Trenutno ga uporabljajo za napade imenovane ‘Operation Payback’, ki so nadaljevanje njihove podpore Pirate Bay-u.

Botnete uporabljajo kriminalne združbe že dolgo in njihovi niso prostovoljni, ampak so to okuženi računalniki, ki nerazgledanim uporabnikom delujejo ‘počasi’. Pred kratkim so začeli pozivati tudi vlade, naj si omislijo svoje takšno orožje. Kar pa je novega v tej epizodi, pa združevanje internetnih množic v prostovoljne botnete z namenom motenja elektronskega poslovanja družb, ki v njihovem pogledu ovirajo svoboden govor s tem, da onemogočajo Wikileaks.

Od vseh tarč, ki so jih od včeraj napadli je gotovo največji Mastercard, ki je že priznal, da so lahko moteni tudi plačilni sistemi in ne samo njihova komercialna spletna stran. Več o napadu so objavili pri netcraftu, kjer tudi priznavajo:

“Ko se vedno več podjetij se oddaljuje od Wikileaks, ne bi bili presenečeni, če bi videli dodatne napade v naslednjih dneh. Sočasni napadi na spletne portale plačilnega prometa MasterCard, Visa in PayPala bi imeli velik vpliv na spletne trgovce na drobno, zlasti še v času pred božičem.

Čeprav so DDoS napadi nezakoniti v večini držav, ima Operation Payback očitno zadostno število prostovoljcev, ki so pripravljeni prevzeti aktivno vlogo pri napadih, kot smo jih videli do zdaj. To je sila,  na katero je treba računati.”

To pa je gotovo posledica, ki je ni nihče pričakoval.

—————————–

Povezano:

So Wikileaks propagandni stroj?

Wikileaks, skrivne mreže in goli ljudje

Kavelj 22 elektronskega Velikega Brata

Islandija, kajmanski otok informacij

Posodobljeno:

(9.12, 14:00) Ko sem že ravno začel z JP Barlowom, tudi sam je objavil spodnje sporočilo, čeprav DDoS napadov ne podpira, pa pravi, da si lahko še vedno del te skupine, tudi če se ne strinjaš z vsemi njihovimi dejanji:

“Prva resna info-vojna se je zdaj pričela. Bojno polje so Wikileaks. Vi ste čete vojakov.”
(20.12) Tudi Richard Stallman je objavil svoj pogled na napade! Dober prispevek.

, , , , , , ,

 1. #1 avtor Jure dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 9:17

  Fantastično napisano. Škoda, da sem prestar za te akcije. Če bi le imel 40 let manj …

 2. #2 avtor Jure dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 9:19

  Pa še to – predlagam bolj uporaben naziv: VWW1 – Virtual World War teh First

  tu gre namreč čisto zares za svetovno vojno – v tem se strinjam s teboj. Bojevniki so pa raztreseni po planetu kot še nikoli.

  Čudovito.

  Pa še kri ne teče zares v tej vojni – to mi je pa najbolj všeč.

 3. NuckinFuts

  #3 avtor NuckinFuts dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 9:25

  In uresničilo se je…. Paypal in visa sta sesuta….

 4. #4 avtor krokodil dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 10:04

  …hehehe kako se priključiš napadalcem…botnetom??? Im in

 5. Apollo

  #5 avtor Apollo dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 11:58

  @Jure, hvala za komentarje. Z imenom pa se ne bi strinjal, saj se kiber-vojne dogajajo že dolgo, tudi svetovne, samo Kitajska je bila že dvakrat vpletena v napad preko sto držav in podjetij v enem samem dnevu (eden izmed njih je bil ta slavni napad na Google).

  Se pa dogaja prvič, da so se združili posamezniki iz vsega sveta, ter tako množično napadli velike ustanove – akcija sicer izhaja iz branjenja Pirate-baya v septembru, tako da tudi ni čisto prvič, a ker uporabljajo enako orodje in celo ime, ter po zaslugi Wikileaks, zdaj za to lahko zve ves svet in ne zgolj geeki.

  @krokodil, saj se zavedaš, da je stvar ilegalna in lahko nosiš posledice, kot tudi ta blog, zato tu ni objavljenih neposrednih povezav. Če te pa res zanima poišči sam, ali pa si oglej slo-techov forum, kjer razpravljajo o aretaciji Julijana.

 6. #6 avtor Jure dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 12:36

  @A no saj to sem mislil, kar omenjaš v drugem odstavku: cel svet se je razdelil na normalne in abnormalno požrešne … Janezi Povprečniki VS multinacionalke.

  To ni več vojna “države proti državam”. Državnost nima nobenega pomena več. Tu gre le za razredno pripadnost.

  V bistvu me ta vojna po eni strani spominja na komunistično internacionalo in tisto staaaaro: “Proletarci vseh dežel združite se!”

 7. #7 avtor smoger dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 14:01

  Mene ta vojna malo spominja na upore v filmu The Cube 0.

 8. #8 avtor Jure dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 15:50

  @s Zakaj?

 9. #9 avtor smoger dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 16:19

  Eden od paznikov kock se upre in sledi tole: http://www.youtube.com/watch?v=jq4jUDgYTDI

  -> to so vojne prihodnosti: ne bo več vojskovannja na etnični/nacionalni/surovinski(sedaj)/… ravni ampak upor posameznikov proti sistemu. Seveda zvenim malo ‘teorija zarote’.

  Še vedno pa mi ni jasno čemu služi wikileaks. Mogoče je le navaden trojanski konj.

 10. jesis

  #10 avtor jesis dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 17:13

  @s Ne bi se strinjal, da gre za vojno posameznika. Vojska na strani WL je tako številna, da si je to težko predstavljati. Nobena spletna stran do sedaj ni bila tako zavarovana kot je WL in ni imela take fantastične podpore praktično celega sveta z večino novinarjev in hekerjev na čelu.

  pojasnilo tule: http://jesis.blog.siol.net/2010/12/09/novinarji-vseh-dezel-zdruzite-se/

 11. #11 avtor MrT dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 21:43

  Nekdo je vprašal, kako se pridružiti vojni, preko brskalnika je možna ista stvar kot preko instaliranega programa LOIC: http://files.hl2forums.com/uploads/1e55b2eJSLOICv01.htm Uporabljate na lastno odgovornost.

 12. #12 avtor anon dne 9. Dec. 2010, Četrtek - 22:05

  Pazite se conspiri-trollov. J.A. je zelo zgovoren nasprotnik teoretikov zarot 9/11 in ti sedaj ne izpuščajo priložnosti za maščevanje in spodkopavanje podpore.

 13. jesis

  #13 avtor jesis dne 10. Dec. 2010, Petek - 11:37

  @a Sorry – ampak v bistvu pojma nima kaj si napisal. Leta, veš … a’ bi ti bilo težko razložiti tako, da bi tudi neposvečeni vedeli kaj piše?

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !