Depeše razkrivajo – Kitajska je demokracija?


“Depeše govorijo o političnih elitah zaničljivo. ”Opazovalci v [...] pogosto ugotavljajo, da je današnji ________ voden na način, podoben evropskemu fevdalizmu kot ga najdemo v srednjem veku: peščica dobro povezanih družin nadzoruje določena geografska območja, kot tudi nekatere sektorje gospodarstva.“ Te družine se “tajno dogovarjanjo za uporabo vladnih mehanizmov,” da preprečujejo vstop tujih konkurentov.”

Slovenija? Ne, kar celoten svet se bolj ali manj valja v lastnem dreku, kot lahko beremo zdaj ob javni diplomaciji največjega imperija. Prvih 15 dni objavljanja je naplavilo toliko različnih zgodb, a ena rdeča nit se pojavlja skoraj povsod. Korupcija, korupcija in njeno prikrivanje. Poleg svetlih biserov velja izpostaviti v nobenem določenem redu:

Za upiranje Avstrije hlapčevanju v vojaških avanturah in poslovanju z upornimi državami, si je kancler Faymann v medijih zaslužil oznako, da ga zunanja politika ne zanima, medtem ko so depeše precej sovražne.

Avstrijski izolacionizem zbledi ob Pahorjevi, Merclovi, Gordonovi ali Sarkozeyevi pripravljenosti za foto-termine. ‘Manipuliranje političnih palčkov‘ opiše kako je Zapatero poslal dodatne čete v Afganistan in celo sprejel 5 zapornikov iz Guantanama, pa mu je Obama tik pred začetkom vrha, kjer naj bi se pojavil, hladnokrvno odpovedal udeležbo.

Azerbajdžan je država na katero se nanaša citat iz začetka prispevka. Medije seveda bolj zanimajo plastične operacije žene predsednika dežele.

Nigerija, o kateri smo tu že pisali v zvezi z izlivom v Mehiškem zalivu, kjer smo videli vpletenost Shella v večje izlive nafte, kot enomesečno izlivanje v zalivu, so zdaj potrdili še diplomatski dokumenti, kjer se hvalijo, da so infiltrirani v vlado, kar pa nismo vedeli, da je tam aktivna posebna izraelska enota za boj proti upornikom, ki premore preko sto vozil, dva ducata ladjevja in dva helikopterja.

Afriško trpljenje pod novimi kolonialisti, ki jih politika ne zanima, zgolj ekonomija, Kitajci, je podrobno opisal Spigel. Kar pa nismo vedeli o Kitajski, pa da je v svojem bistvu ‘harmonična demokracija‘, oz. vsaj tako opisujejo depeše odločanje v najvišjem 24-članskem odboru politbiroja.

Novice o WL

 • V novicah povezanimi s samimi WL pa poleg že omenjenih openleaks svojo delovanje zdaj napovedujejo še Brussels Leaks, stran namenjena odkrivanju skrivnosti Evropske unije.
 • Formiral se je še Indoleaks, ki je že objavil zaupne dokumente o kumunizmu iz leta 1975. Mogoče kaj o koreninah krvavega Vzhodnega Timorja? Stran trenutno ni voljo.
 • Poleg filmskih scenarijev in neposrečenih iger je tukaj prva igra, ki je vsaj zanimiva. Spečemu Obami moramo kot Julijan iz prenosnika pretočiti 300.000 dokumentov.

Netcraft še vedno sledi poteku ‘operation payback‘, virtualni nepokorščini (sicer strogo kaznivi!) in njenim posledicam za vse vpletene. ZDNet pa osvežuje kar ’scorecard’. Vidimo, da pravi profesionalci kiber kriminala niso na strani wikileaks, ampak proti njim! Tudi Wired razvoj spletnega orodja, kjer za sodelovanje obiščeš zgolj stran na spletu, vidi kot internetno vstajo. Medtem pa Guardinov novinar poroča iz IRC govorilnic zunanjemu svetu kako deluje gibanje Anonymous.

Naj dodam tu še komentar na objavo Proma, “ki je pravilno ocenil, da so Anonymous otročaji, kar velja za centralno skupino in večino njihovih akcij do sedaj. To, kar je novo in česar ne vidiš in ne priznavaš, pa je da so uspeli ujeti domišljijo precej dlje od te majhne, začetne in notorične skupine. Poleg tega pa njihov edinstven model organiziranja dovoljuje skoraj copypasta zbiranja in generiranja združevanja računalnikov in uporabnikov v velika interesna gibanja.

To je poskušal pred napadi na ikone korporativnega sveta narediti tudi heker ‘Jester‘, ki je kot Anonymous zbiral pomočnike za napad NA wikileaks, pa ni bil prav uspešen. Ko so aretirali Julijana, pa je prejšnjo sredo začelo ‘vojno‘ zgolj 3000 računalnikov – kar pa se je hitro razraslo, saj si je samo v ZDA do sedaj LOIC orožje preneslo preko 9000 uporabnikov, 3000 iz GB, po 1000 iz Nemčije, Nizozemske, Kanade, Francije, Španije, Poljske, Rusije in Avstralije.

Sean-Paul Correll iz Panda Security, ki spremlja Operation Payback priznava, da je nemogoče “profilirati” vpletene. “So anonimni in so povsod,” pravi “Imajo službe, so odrasli z otroki. To je samo kup ljudi.” Delovni razred srednjega sloja, ki deluje skupaj z samo-definiranimi anarhisti.

To pa je nekaj novega. Ko je Twitter izbrisal Anonymousov račun prejšnji teden, je 22,000 naročenih poiskalo novo ustvarjene račune. Čeprav so njihove taktike in orožja robata in ‘primitivna‘, pa Washington te udarce vidi kot udarec v srce globalne ekonomije. In v vojnah so simboli glavne tarče, saj je prva žrtev vojn resnica.

Zdaj ali je to lahko osnova za neko internetno nadzavest pa je ravno vprašanje tega prispevka.

And where does the new born go from here? The net is vast and infinite, where we go from here is a choice I leave to you

, , , , ,

 1. #1 avtor platar dne 14. Dec. 2010, Torek - 9:31

  Ja in kaj bo sedaj bolje oziroma kaj novega smo izvedeli? Kot da ni že prej bilo jasno da sveta ne obvlada politika ampak tisti ki ima denar. Za njegovo kopičenje pa ni pravil oziroma je vse dovoljeno…

 2. #2 avtor Apollo dne 14. Dec. 2010, Torek - 12:56

  Zakaj potem sploh bereš to? Preklopi na MTV, glej sitcome in potisni glavo v pesek, če te resnica spravlja v slabo voljo.

  Kaj bo bolje? Za začetek gotovo nič, ampak veliko slabe volje in relativiziranja, pa tudi kakšen odstop tu pa tam. Ko bodo začela delovati sodišča pa bo gotovo tudi kakšni pozitivni zaključki.

  Kdor misli, da to dejanje sveta ne bo spremenilo se moti. Brez distance in poznavanja vseh gibanj, ki jih te objave sprožajo je to tudi nemogoče videti, dokler ne preteče nekaj časa.

  A če kdo misli, da razkritje hvalisanja Shella, kako se je fašistično spregel z vladnimi institucijami v Nigeriji tam ne bo imelo nikakršnih posledic, se po mojem mnenju moti.

  Mislim, da vse te relativizacije ‘nič novega’ prihajajo od ljudi, ki jim manjka toliko konteksta, da nasedajo novinarskim spinom o lepotnih operacijah, medtem ko spregledajo resnične krivice, kot je testiranje zdravil Pfizerja, zopet v Nigeriji, na nedolžnih otrocih. Seveda je bilo marsikaj znanega že prej in depeše dodajo samo nekaj konteksta ali pa celo neposredne obtožbe.

  Ne moreš reči, da si vedel, da se ZDA v sodelovanju s perujsko vlado vojskuje z nekaterimi narko-karteli, medtem ko druge ščiti, ali pa da so bailoute načrtovali že pol leta pred vrhuncem krize? Kdor trdi, da ne bo posledic teh razkritij, se preprosto moti.

  Poglej Sanaderja, pobegnil je isti dan, ko so prišle ven depeše o njem. Naključje?

 3. #3 avtor Animos dne 14. Dec. 2010, Torek - 13:43

  Informiraj se malo bolj..

  Vse kar si “izvedel” od wikileakse je le in samo burleska…POpolnoma nic novega le zavajanje, da zakrijejo to kar morajo pripraviti da bi vas znova ujeli v svoje pasti… Zakal le mislish da je wikileaks-u bilo “dovoljeno” da plasira te sicer nicvredne dokumente??

  A si slishal za recimo Gary Mckinnon-a…??.. in mnogo mnogo drugih, ki so prisli do dokumentov, ki razkrivajo dejansko in resnicno sliko tega sveta, ki je v resnici popolnoma drugacen od tistega v katerega verjame 99,999999999% ljudi.. …Verjetno ne…Prav tako ne bi slishal za Wikileaks ce bi dokumenti resnicno karkoli ogrozali..kajti v tem primeru bi bil wikileaks utishan na tak ali drugacen nacin… Razisci vsaj to http://www.google.com/#sclient=psy&hl=en&q=gary%20mckinnon&aq=1&aqi=g4g-o1&aql=&oq=&gs_rfai=&pbx=1&fp=50be75817831c511&pf=p&pdl=300

  …Prevec naivno je oznacevanje wikileaksa kot nekaj izjemno pomembnega…vsekakor pa ima velik vpliv na t.i. javno mnenje…kar je pozitivno…ampak dokler kriticna masa ljudi ne bo dejansko spregledala bodo vse te igrice le voda na mlin gospodarjem iza zavese

 4. #4 avtor Apollo dne 14. Dec. 2010, Torek - 14:37

  platar, a res misliš, da je svet tako pokvarjen, da se tudi zdaj ne bo nič zgodilo uslužbencem DynaCorpa, ki so v Afganistanu najemali mlade dečke za zabavo?

 5. #5 avtor smoger dne 14. Dec. 2010, Torek - 16:31

  @Apollo: A je kdo od večjih slov.medijev objavil to o DynCorp?

  (nimam časa googlat)

 6. #6 avtor Apollo dne 15. Dec. 2010, Sreda - 13:19

  @smoger, hitri pregled na najdi.si kaže samo dve objavi – v Žurnalu – diplomati prikrivali zlorabo otrok in na Radiu Krka. Ostali so očitno to spregledali, zakaj pojasnjuje MinZaRes na forumu financ v dveh prispevkih:

  “Iz objave Guardiana je tudi jasno razvidno, da je ameriški ambasador v Slovenijo prišel za nagrado za njegov doprinos k širjenju “demokracije” po Afganistanu, ko je kot uradnik ščitil orgije z 8 letnimi otroci plačancev DynCorp, pa je FDV 571 očitno dobil navodila, da je za vsako ceno potrebno ščititi lik in delo Ameriške ambasade, tako da v medijih o tej depeši v Sloveniji ni ene novice. Kar je tudi logično, saj smo na lestvici medijske svobode za Papuo Novo Gvinejo ali Tanzanijo. http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/213720

 7. Apollo

  #7 avtor Apollo dne 18. Dec. 2010, Sobota - 19:28

  @Animos Poznam primer nesrečnega Garya Mckinnona, ki je pred sedmimi leti postal grešni kozel prodirajočih ‘global governance‘ prizadevanj in si zaradi tega gotovo zasluži našo pozornost. K sreči je v VB še vedno dovolj odpora, da Garya še niso izročili po kontroverznem sporazumu – simbolu tega ggovernance. Nekaj podobnosti je v trenutni zlorabi evropske tiralice v primeru Julijana Assanga za samico v viktorjanskem zaporu brez vsakršne obtožnice.

  Kar pa se tiče tvoje povezave na ‘realno resnico‘ pa je tvoj komentar wp označil kot spam. Wonder why // paranoid off :D

  Verjetno zato ker Gary Mckinnon trpi za aspergerjevim sindromom – motnji iz avtističnega spektra in ta naj bi bil tudi prekletstvo tudi drugega ti. ‘hekerja’ Adriana Lama – ki je priznanja Bradleya Manninga nazanil svojim nadrejenim. Poglej s kakšnimi drogami ga zdravijo – intervju na BBC z njim po objavi afganistanskih warlogov:

  http://www.youtube.com/watch?v=OH9pGZAV18c&t=200
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !