Barbarsko mučenje Bradleya Manninga


Glenn Greenwald poroča o 22-letnem vojaku, ki naj bi priskrbel kontroverzne materiale Wikileaksu in poročanje o katerem, so mediji čisto zasenčili s poročanjem o Julijanu Assangu. Vendar podobno kot pri Julijanu, proti kateremu ni vložene nobene obtožnice (iščejo ga zaradi ‘razgovora’), tudi proti Bradleyu Manningu ni vložene nobene obtožnice, pa je kljub temu že sedem mesecev podvržem razmeram, ki po standardih mnogih držav predstavljajo mučenje in mu bodo najverjetneje pustile dolgotrajne psihološke poškodbe.

Tudi prej nikoli obtožen, se že od aretacije v Maju, obnaša dobro, brez epizod nasilja ali drugih disciplinskih problemov. Kljub temu je že od začetka proglašen za “maksimalnega pripornega zapornika“, kar je oznaka za najvišji in najbolj represivni pripor ameriške vojske, kar je postalo osnova za nečloveško ravnanje z njim.

Od pričetka njegovega pripora je Manning v strogi osamitvi – samici. 23 od 24 ur vsakega dne – sedem mesecev zapored in še štejemo – sedi čisto sam v svoji celici. Tudi tam so njegove aktivnosti zelo omejene: prepovedana je vsaka telovadba in je pod nenehnim nadzorom, da lahko vsilijo te prepovedi. Zaradi razlogov, ki so čisto kaznovalne narave, mu je vzetih večino osnovnih atributov civiliziranega pripora, vključujoč celo blazina in rjuha (in ne zaradi nadzora zaradi samomorilnosti). V eni uri, ko ga spustijo iz samice, pa mu je odvzet dostop do vseh novic ali trenutnih programov.

—————————–

Posodobljeno:

 • Glenn Grenwald v intervjuju na Msnbc, ki ga Pentagon taktično prekine z izjavo –  kontra komentar o tej prekinitvi in potrditev s strani odvetnika o stanju Bradleya Manninga je objavil med updatom na Salonu.
 • Še odvetnikova stran, skupaj z izborom knjig: Decision Points, by George W. Bush; • Critique of Practical Reason, by Immanuel Kant; • Critique of Pure Reason, by Immanuel Kant; • Propaganda, by Edward Bernays; • The Selfish Gene, by Richard Dawkins; • A People’s History of the United States, by Howard Zinn; • The Art of War, by Sun Tzu; • The Good Soldiers, by David Finkel; • On War by Gen. Carl von Clausewitz
 • In še en, malo drugačen in podrobnejši opis kaznovanja Manninga. Po tej verziji naj bi imel dostop do osnovnih novic in ene knjige iz izbranega kupa 15 naekrat, a zato ne štedijo s konstantnim motenjem pozornosti – na 5 minut!? in tudi ponoči, brez telovadbe…
 • Pa še naravnost smešen članek Guardiana, ki ga je Micheal Moore takoj demantiral kot več kot leno napako novinarjev, ki zopet več kaže o prezrentiranju novic, kot vsebini – pa so mu dodali samo majhno opombo na koncu.

V povzetku, Manning je že mesece podvržen brez premora nehumanim, osebnost-brisanjočim in dušo uničujočim pogojem, ki inducirajo norost, ter so podobnim tistim, ki so jih izpopolnili v Supermax zaporu v Florence, Koloradu: vse to brez obtožnice. In kot velja za mnoge, ki so podvrženi tem pogojem, tudi Manningu zdaj osebje administrira redne odmerke anti-depresivov, da preprečijo popolni kolaps možganov od posledic te osamitve.

Kot pravi Atul Gawande v marčevskem članku iz New Yorkerja, vsa človeška bitja izkušajo osamitev kot mučenje. Podaljšana osamitev rutinsko uniči um osebe in jih vodi v norost. Enako v marcu 2010 članek v The Journal of the American Academy of Psychiatry and the Law razlaga, daje priznano, da je pripor v osamitvi težko prenesti, psihološki stresorji, kot je osamitev, lahko klinično prestavljajo enako stisko kot fizično mučenje.

Iz teh razlogov veliko zahodnih držav in celo nekatere druge, ki so notorične zaradi zlorab človekovih pravic, zavrača podaljšano osamitev razen v najbolj ekstremnih primerih nasilja. John McCain, kandidat za predsednika ZDA in vojni ujetnik v Vietnamu, pravi “to je grozna stvar, samica. Uniči tvojega duha.” 150 letalcev, ki so se vrnili iz ujetništva v Vietnamu, je poročalo, da so “socialno osamitev doživljali enako mučno in agonizarijoče, kot katero koli fizično zlorabo, ki so jih utrpeli.” Seveda, pa niti Obama, niti McCain nista nikoli problematizirala ali se opredelila do podaljšane osamitve, kot oblike mučenja.

Leta 2006 so v ZDA hoteli odpraviti podaljšano osamitev v njihovih civilnih zaporih. V poročilu so napisali, da pogoje, ko so zaporniki v osamitvi 23 od 24 ur dneva, vsak dan, lahko opišemo samo kot pogoje mučenja. V gradivu poročajo o posledicah, ki obsegajo “konstelacije simptomov od neustavljive tesnobe, zmedenosti in halucinacij in nenadnih nasilnih ter samouničevalnih izbruhov“. V že omenjenem Journalu pa poročajo, da “psihološki učinki lahko vključujejo anksioznost, depresijo, jezo, kognitivne motnje, perceptualna izkrivljanja, obsesivne misli, paranojo in psihoze.

Gawande poroča celo o testih iz bivše Jugoslavije. Že v šestdesetih letih so ugotovili upočasnitev možganskih valov po tednu dni osamitve, testi leta 1992 na zapornikih, ki so bili osamljeni pol leta – približno toliko kot zdaj Manning – pa pokažejo možganske abnormalnosti še mesece pozneje. Brez socialne interakcije človeški možgani lahko postanejo tako oslabljeni, kot tisti, ki so utrpeli travmatično fizično poškodbo.

Z Mannigom ima kontakt zgolj David House, 23-letni raziskovalec iz MITa, ki se je z njim spoprijateljil po njegovem priporu (zato so mu enkrat že odvzeli njegov prenosnik, kamero in telefon) in je eden redkih ljudi, ki so ga obiskali že večkrat. Mannigu je prepovedana komunikacija z novinarji celo posredno, preko njega. Vseeno pa opisuje vidne spremembe v njegovem fizičnem izgledu in obnašanju. Kot večina zaprtih v pogojih stroge osamitve, tudi Manning večino dneva prespi in ga posebej frustrirajo drobne in maščevalne zavrnitve blazine in odeje, ter trpi zaradi kratkega časa zunaj svoje celice.

Pred več kot stoletjem stoletjem so ameriška sodišča že razumela, da je osamitev barbarsko kaznovanje, ki močno poškoduje mentalno in fizično zdravje tistih, ki so mu podvrženi. Leta 1940 pa so celo okarakterizirala podaljšano osamitev kot “mučenje”.

Primer ima lahko tudi mednarodne razsežnosti, saj lahko ogrozi izročanje drugih zapornikov v ZDA, saj preostali svet takšne pogoje vidi kot barbarske.

Če verjamemo v avtentičnost uredniško predelanih pogovorov med Manningom in Adrianom Lamom, ki jih je objavil Wired (ki še vedno skriva preostanek teh pogovorov), je Manning bil prepičan v upravičenost svojih motivov. Če je Manning res vir video posnetka helikopterskega napada, ki je pokazal prikrito a grobo resničnost vojn, kot tudi depeš, ki razkrivajo substancialno vladno prevaro, brutalnost, ilegalnost in korupcijo, potem je podoben Danielu Elsbergu.

Ker je njegova stran resnice tako umaknjena iz medijev in je tudi sam nima priložnosti več artikulirati, je tu prevod uredniško prerejenih zapisov, kot jih je objavil Wired:

 • Lamo: kakšen je tvoj končni načrt, potem?. . .
 • Manning: ja, bili so poslani naprej WL [WikiLeaks] – in samo bog ve kaj se bo zgodilo zdaj – upam, da svetovna razprava, debate in reforme – če tega ne bo, potem [sic] smo pogubljeni – kot vrsta – uradno bom obupal nad družbo, če se nič ne zgodi – rekacije na video so mi dale neizmerno upanje; CNN’s iReport je bil preobremenjen; Twitter je eksplodiral – ljudje, ki so ga videli, so vedeli, da je nekaj narobe. . . Washington Post je sedel na videu… David Finkel je dobil njegovo kopijo, ko je bil ‘embedded’ tu. . . . – hočem, da ljudje vidijo resnico… ne glede na to kdo so… ker brez informacij ne moreš narediti informirane odločitve v vlogi javnosti.
 • če bi vedel tedaj, kar vem zdaj – takšne stvari,  ali pa sem mogoče samo mlad, naiven in neumen…. upam da ne – ne more biti to – ker če je… smo jebeno zjebani (kot družba) – in nočem verjeti, da smo zjebani.

Manning opisuje tudi incident, zaradi katerega je prvič resno podvomil v svojo vojaško vlogo: ko mu je bilo naročeno, da dela na primeru iraških “upornikov“, ki so jih priprli zaradi razpečevanja ti. “uporne” literature, ki pa se je, ko jo je dal Manning prevesti, izkazala samo za “šolsko kritiko proti premierju Malikiju“:

 • interpreter mi jo je prebral.. in ko sem ugotovil, da gre za benigno politično kritiko naslovljeno “Kam je šel denar?”, ki sledi korupcijski sledi v kabinetu premierja…. sem takoj vzel to informacijo in *tekel* do nadrejenega, da mu razložim, za kaj gre… a ni hotel slišati nič o tem… rekel mi je naj utihnem in razložim, kako lahko pomagamo pri iskanju *VEČ* zapornikov…
 • vedno sem se spraševal kako stvari delujejo in raziskoval, da bi našel resnico… ampak to je bila točka, kjer sem bil *del* nečesa… bil sem aktivno udeležen v nečem, proti čemur sem bil popolnoma…

Manning je razložil, da nikoli ni razmišljal o prodaji teh zaupnih informacij tujim silam:

 • Manning: mislim, če bi bil nekdo zlonameren – bi lahko prodal to rusiji ali kitajski…
 • Lamo: zakaj nisi?
 • Manning: ker so to javni podatki
 • Lamo: mislim na depeše
 • Manning: spadajo v javno domeno – informacije morajo biti svobodne – spadajo v javno domeno – ker druga država bi samo izkoristila prednosti teh informacij… poskusila dobiti nekaj prednosti – če pa so zunaj na odprtem… morajo biti javna dobrina.

    *

Kdor hoče prispevati za financiranje Bradleyeve obrambe, lahko to naredi tu.

, , , , ,

 1. #1 avtor seomarketing dne 15. Dec. 2010, Sreda - 20:32

  Hvala za prispevek, sem ga objavil v FB skupini “podpiramo wikileaks” ob tej priliki pa tudi tebe vabim v skupino. http://www.facebook.com/home.php?sk=group_182806665066186&ap=1

 2. #2 avtor bine bone dne 15. Dec. 2010, Sreda - 20:35

  Washingtonova banda pod kontrolo svetovne finančn elite Bilderbergov, ki ima v načrtu popolno prevlado planeta. Je pripravljena za ta svoj načrt popolne prevlade zmasakrirati celoten planet! Ta elita je popolnoma izdala in v drek pokopala besede Bena Franklina enega od ustanoviteljev ZDA leta 1787, ko so ga takrat vprašali, kakšna oblika vladavine se mu zdi najboljša. Dejal je; “Republikanska, če ste jo sposobni ohranjati”. Washingtonovci so to poscali in ščijejo po tem že od vojne v Vietnamu.

 3. #3 avtor Polde dne 15. Dec. 2010, Sreda - 22:59

  Če je možno naj to nekdo prevede, morda v angleščino in lansira na čim več tujih portalov in medijev! Poba je enako velik heroj kot Julian Assange. Treba bo ga podpreti. Treba bo sesuti ta kup amerikanskega gnoja!

  Amerika me ta hip spominja na Tretji Rajh! mislim, da je kar Tretji Rajh!

 4. Apollo

  #4 avtor Apollo dne 15. Dec. 2010, Sreda - 23:05

  @Polde to je prevedeno iz angleščine, Glenn Greenwald zelo dobro že celo leto pokriva to tematiko in on je bil danes tisti, ki je sprožil to zgodbo.

 5. #5 avtor bine bone dne 15. Dec. 2010, Sreda - 23:18

  Ne sme se tukaj prezreti ameriškega ljudstva, ki ga ima ta svetovna finančna elita v krempljih, kot EU, srednjo Evropo in Evrazijo. Washingtonovci so totalno obkolili Rusijo in Kitajsko. Washigtonovci so z novimi oporišči v srednj Aziji in na Bližnjem vzhodu zagotovili možnost napada globoko na ozemlje Rusije in Kitajske. na Bližnjem vzhodu in centralni Aziji so Washingtonovci tam postavili 19 novih vojaških oporišč, od tega štirinajst večjih in manjših letalskih oporišč v Afganistanu. Dve največji v Bagramu in Shindandu služita kot vsestranski vojaški oporišči s sistemi za nadzor zračnega prometa po vsej Evraziji od Kitajske do Rusije. Afganistan je postal ogromna kopenska latalonosilka. Torej, le še tepci verjamejo, da tam Washingtonovci lovijo svojega agenta Bin Ladena.

 6. jesis

  #6 avtor jesis dne 16. Dec. 2010, Četrtek - 10:32

  @bb Noro – torej USA se pripravljajo na WW3?

 7. #7 avtor Apollo dne 16. Dec. 2010, Četrtek - 11:29

  Ko je NASA in pentagon pobral nemške znanstvenike je nastalo reklo “Nazis didn’t lose the war, they just moved”.

  Amerika je kljub temu verjetno še vedno najboljša država na svetu, čeprav tam ne bi nikoli živel. Zakaj? Propagandi, ki je tudi pri nas ne manjka, je uspela prepričati 68 odstotkov Američanov, ki zdaj mislijo, da je OK, da jim laže lastna vlada in da je treba kaznovati ljudi, ki objavljajo resnico.

  Ali drugače, kot pravi kcmphilips: “Deli skrivnosti vlade – pojdi v ječo. Deli skrivnosti navadnih ljudi – postani TIMEova oseba leta!”

 8. #8 avtor bine bone dne 16. Dec. 2010, Četrtek - 16:38

  Washingtonovci se pripravlajo tudi na militarizacijo Združemih držav. Vse več je tam okoli Obame opozorilnih znamenj, da se začenja velik proces militarizacije tudi na domačem prizorišču. Bush je izrabil 11. september, da skozi ohromljen kongres spravil nekaj zakonov, ki sotemeljito načeli ustavna načela delitve oblasti in človekovih pravic. Še zlasti to velja za zakona z naslovom Patriot Act in Homeland Security. Po ukazu Pentagona bo do leta 2011 na ozemlju Združenih držav stalno nameščenih 20.000 uniformiranih vojakov, ki naj bi bili izurjeni v ‘pomoč’državnim in lokalnim organom v primeru terorističnih jedrskih napadov ali drugih katastrofalnih dogodkov v domovini. Po načrtu Washingtonovcev naj bi do septembra 2011 vzpostavili tri velike enote za hitro posredovanje na ozemlju Združenih držav. Prva s 4700 vojaki je že nameščena v oporišču Fort Stewart v Georgiji in deluje od oktobra 2008. Sestavljena je z vrst prve bojne brigade 3. armade pehotne divizije, ki se je takrat po 15 mesecih vrnila iz Iraka-nenavadno prizorišče za usposabljanje za domače ameriške potrebe. V načrtu sta še dev bojni skupini, ki se bosta pridružili približno 80 enotam nacionalne garde in rezervnim enotam s 6.000 vojaki, ki bodo po lastni presoji lahko uporabljale zvezne in lokalne oblasti. Enote so usposobljene za posredovanje v kemičnih, bioloških, radioloških, jedrskih ali visoko eksplozivnih napadih. Torej cilj Washingtonovcev je popolna prevlada nad planetom kot edine velesile. Edino kar ni znano je koliko in in na kakšen način bo na osvajalske načrte Washingtonovcev vplivala strahotna gospodarska kriza, najhujša v veliki depresiji v tridesetih letih prejšnega stoletja. Seveda so jo zaradi svoje požrešnosti povzročili prav sami, no tisti, ki jih imajo v pesti, svetovna finančna elita. Bilderbergi. Razmere v Združenih državah in v svetu so prišle do točke, ko se lahko ob pravilnih strateških odločitvah ameriški imperij sesuje v prah zaradi svoje notranje gnilobe, ki se razrašča vse od vojne v Vietnamu. Zato opuščanje obsesivnega vojaškega načrta militantne države ne bo lahek proces, vendar nujen za preživetje demokracije ne le v svetu, temveč tudi v samih Združenih državah.

 9. jesis

  #9 avtor jesis dne 16. Dec. 2010, Četrtek - 19:11

  @bb kje jemlješ vse te info? lp

 10. #10 avtor bine bone dne 16. Dec. 2010, Četrtek - 22:53

  jesis

  Zbigniew Brzezinski, The Grand Chessboard: America’s Primacy and its Geostrategic Imperatives, (New York, basic Books, 1997), str. 55. Travis Sharp, US Defense Speding, 2001-2009, Center for Arms Control and Non-Proliferation, Washington D.C., dostopno na http:// http://www.armscontrolcenter.org/policy/securityspending/articles/defensespendingsince 2001/. Ibid., Global Military Speding. Robert Wielaard,’Kosovo recognition iritates Russia and China’, The Associated Press, 19. februar 2008. Wayne Nadsen,’Clinton secretary of state had her own secretive trysts’, Online Journal, 16. julij 2008, dostopno na http://onlinejournal.com.artman/publish/printer_3497.shtml... pa še pa še…

 11. #11 avtor bine bone dne 17. Dec. 2010, Petek - 13:08

  Zbigniew Brzezinski, The Grand Chessboard: America’s Primacy and its Geostrategic Imperatives, (New York, basic Books, 1997), str. 55. Global Military Speding. Robert Wielaard,’Kosovo recognition iritates Russia and China’, The Associated Press, 19. februar 2008. Wayne Nadsen,’Clinton secretary of state had her own secretive trysts’, Online Journal, 16. julij 2008. … Zbrisat sem moral spletne naslove.

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !