Amerika kot nova Jugoslavija


Vse bolj očitno je, da po izginotju velikega ideološkega nasprotnika – Sovjetske Zveze – kapitalizmu v ZDA, kot drugje, krvavo primanjkuje konkurence, ki bi ga prisilila izogibati se vedno večji monopolistični zlorabi svojega položaja. Kot je že davno ugotovil Žižek, je ta odsotnost sovražnika ‘svobodnega sveta‘, omogočila umik iz propagande in dejanj, da so ljudje v zahodnem svetu na boljšem in bolj svobodni kot v ‘ljudskih‘ komunističnih diktaturah. A trajalo je kar dvajset let, da so dejanja makievielistične politike in korporativizma pripeljale situacijo tako daleč, da zdaj lahko opazujemo heglijanske znake ponavljanja zgodovine. In teh znakov je vedno več. Gremo po nevrsti.

Tajnost in avtoritarnost

Za Jugoslavijo bi lahko rekli, da ni imela svobode govora in je upravljala celo umetniško izražanje – zaradi subverzivne narave sprevračanja idej v umetnosti. ZDA so na nasprotnem koncu s silovitim prvim amandmajem k ustavi o svobodi govora, uspeli vzgojiti najbolj servilne medije oblastem ‘najboljše države na svetu‘. Spomnimo se samo kako so uspeli prodati dve vojni. Nekdo je omenil, da bi vsak diktator zavidal takšno servilnost in prepričanje v stvar, kot jo izkazujejo ameriški korporativni mediji. Tudi NYT je sedel na zgodbi o prisluškovanju NSA lastnim državljanom več kot leto dni, da je bil pozneje George Bush ponovno izvoljen. Kolikor ne moremo primerjati neposredne jugoslovanske cenzure z ameriško ‘prostovoljno‘ cenzuro, pa se vendarle pri njih tudi vzpostavlja sistem, katerega posledice so zelo podobne. Vik in krik, ki je prekrival kontradiktorne izjave ob objavi skrivnosti prve sile sveta pred kratkim, je ponudil drugim avtoritarnim oblastem, da so Ameriki vrnile njene moralizme – tako Rusija kot Kitajska so Julijana Assanga predlagale za Nobelovo nagrado – končno so lahko na nasprotni strani igre.

Navsezadnje tudi ideologija, ki vodi ljudi v obeh državah ni tako nasprotna, kot zgleda iz opozicije socializem-kapitalizem na prvi pogled. V obeh državah so ljudje prepričani o večvrednost svojega načina dojemanja sveta, kar je preprosto narediti, saj to prepričanje vzdiguje ego in identiteto ljudi. Simboli, ki jih uporabljajo za dosego tega cilja so zelo preprosti in pogosto tako črnobeli, da bi že prva misel o njih morala pokazati paradokse, ki jih proizvajajo. Seveda je to vedno dobrodošel material satirikov in komikov.

Vse bolj pa se v podobnostih zbližujeta na vojaškem področju, ki tudi zahteva tajnost in avtoritarnost. Seveda je Amerika vojna država, kar Jugoslavija ni bila, a jo je prav to pripeljalo v kršenja človeških pravic kot Jugoslavijo. Guantanamo in Goli otok so že stare zadeve, kot počasi tudi ubijanje ameriških državljanov z brezpilotnimi letali kar brez obravnave sodišč. Najnovejši primeri enako jemljejo sapo. O Bradleyu Manningu sem že poročal, tudi o načinih, ki so jih razvili za njegovo mučenje, pa čeprav je zgolj osumljen in šele v priporu. V Kavlju 22 elektronskega Velikega Brata, sem pisal o 1.7 milijarde emailov, ki se v NSA razvršča po predalih ter analizira brez odločb sodišč ali utemeljenega suma. Spomnimo se, da je pred kratkim EU potrdila sporazum, po katerem lahko ZDA pregledujejo mednarodna plačila po sistemu SWIFT. Najprej so ga zavrnili in ljudje so že pozabili zakaj, saj je šele 2006 postalo znano, da to delajo skrivoma že od leta 2002. NYT se je odločil objaviti podrobnosti škandala, za kar so skoraj fasali danes moderno obtožnico vohunstva iz leta 1917. Komaj 4 leta so bila potrebna za legalizacijo tega vohunstva. Primerov je nešteto veliko, še posebej tistih od Barracke Obame, zato naj omenim zgolj najbolj nedavne.

Zadnji škandal eklatantnega kršenja človekovih pravic pa je primer Guleta Mohameda, 18-letnega ameriškega državljana, kjer je le malokdo opazil, da bi v primeru, da bi mu usodo krojili na Kubi, Kitajskem ali Iranu, bili vsi mediji na nogah. A če ti je ime Mohamed, tega nihče ne opazi. S starši je kot dvoleten otrok prišel v novo domovino in se v najstniških letih odpravil raziskovat svet. Eno leto je preživel pri družini v Somaliji, drugo pa pri drugi v Kuvajtu. Ko si je v decembru hotel ponovno obnoviti vizo v Kuvajtu, mu je uslužbenec ambasade povedal, da je njegovo ime na spisku. To je zanj pomenilo dvotedensko pridržanje, brez razkritja razlogov zanj, skupaj nenehnim izpraševanjem, mučenjem in nazadnje izgonom iz ZDA. Sam pravi, da so ga nenehno tepli s palico po stopalih in dlaneh, udarjali v obraz in obešali s stropa. Grozili so mu z aretacijo njegove mame in električnimi šoki, ter mu govorili, da naj pozabi na svojo družino.

A še vedno ne ve zakaj so ga pridržali in pretepali, niti ne ve kaj se zdaj dogaja z njim.

Kljub temu, da so mu vse to storili kuvajtski ječarji, pa pravi, da so vsaj nekateri izmed izpraševalcev govorili angleško. Povedali so mu, da ga bodo deportirali v ZDA, a je zdaj na ‘no-fly‘ spisku in ne sme več leteti z letali. Ne ve niti kdaj ga bodo izpustili. Tudi ameriški predstavniki so potrdili, da je na tem spisku in da se vsaj za zdaj ne more vrniti v ZDA.

Kljub visokim pravnim standardom varovanja človekovih pravic, so zahodne države pod grožnjo terorizma uspele najti način spremembe zakonov ali iskanja lukenj v obstoječem redu. Najbolj izstopajo primeri zlorab na mejah. Poleg ‘no-fly‘ spiskov se razraščajo tudi zasegi osebne lastnine pri prehodih meja. Še več, kalifornijsko vrhovno sodišče je odločilo, da policija pri njih ne potrebuje sodniške odredbe za pregled telefona (posledično vse el. opreme), kljub temu, da ti po zakonu ne morejo npr. kar tako pregledati navadne aktovke.

Če se strinjamo, da je delo raziskovalnih novinarjev to, kar počne tudi Wikileaks, potem vidimo grožnje temu delu, kot jih izpostavljajo nekateri novinarji. Zadnje dejanje ameriškega preganjanja informacij, ki jim ne ustrezajo, pa so sodni pozivi Twitterju (in gotovo tudi drugim družbam), da izročijo vse mogoče informacije o podpornikih Wikileaks, ki imajo pri njih ustvarjene račune, med drugim tudi od Birgitte Jónsdóttir, ki je članica islandskega parlamenta.

Trenutno torej Wikileaks, poleg izgovora terorizma, najbolj silijo ZDA v obnašanje bolj primerno nekdanjim Jugoslovanskim oblastem.

Finance

Za Jugoslavijo bi lahko rekli, da je bila značilna avtoritarna, diktatorska oblast, kjer je bilo večino gospodarstva pod njenim nadzorom in ki je kljub sodelovanju z nerazvitimi gospodarstvi neuvrščenega bloka držav, sodelovala tudi z razvitim zahodom in svetovno banko, ki so ji omogočili velika zadolževanja, še posebej v letih pred Titovo smrtjo. Danes bi rekli, da posojilodajalci niso imeli urejenega upravljanja tveganj, vzroki za to pa so bili gotovo politični, saj je že preprosta analiza pokazala, da Jugoslavija ne more vzdržati odplačevanja pri njeni gospodarski rasti.

Gospodarske težave ZDA imajo danes seveda drugačne vzroke, a narava dolgov, je vedno uničujoča. Kljub temu so ZDA dosegle začasno spremembo rabljevske narave dolga s tem, da je dolar že vse od druge svetovne vojne svetovna valuta. Zaradi tega imajo Američani še vedno najcenejši bencin in ostali materialne potrošne stvari – saj lahko pred prodajo na drobno, vse te stvari plačajo kar v dolarjih, medtem ko si moramo vsi ostali dolarje najprej kupiti, preden lahko v tujini kupimo karkoli na debelo. Tudi centralne banke so si do sedaj delale svojo rezervo v ameriški valuti, še posebej od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je vrednost dolarja in drugih valut razvezala od vrednosti zlata. A nič več, vojne in finančne malverzacije ZDA so povzročile spremembo v ravnanju drugih držav. Največji upnik ZDA – Kitajska, se od lanskega leta umika iz kupovanja ameriških obveznic in drastično zmanjšuje svojo rezervo v dolarjih. Tudi svetovna banka je marca lansko leto sprejela dokument, ki ustanavlja novo svetovno valuto, sestavljeno kot košarico več valut in surovin. Kako velika grožnja ameriškemu gospodarstvu je to, lahko vidimo posredno iz primera Sadama Huseina, ki je tik pred svojim padcem začel z nafto trgovati z evri, namesto z dolarji. Vse to namreč pomeni, da za ameriškega potrošnika stvari ne bodo več pol ceneje, kot povsod drugje po ostalem svetu. Po toliko letih blaginje, je to gotovo katastrofa, medtem, ko se mi lahko samo grenko nasmehnemo in se spomnimo osemdesetih in devetdesetih let.

Karkoli je že eksplozivna množica vzrokov, pa so jih le-ti privedli v stanje čiste panike, kjer niti vodilnim ekonomistom ni jasno, ali se ne približuje trenutek, ko ne bodo sposobni servirati več niti obresti svojih dolgov. Ben Bernake, vodilni njihove centralne banke, je lahko končno uresničil svojo napoved, da je potrebno v časih krize, denar metati iz helikopterjev. Slikovita parabola seveda ne pomeni, da bodo denar dobili navadni ljudje pod helikopterji, pač pa služi podobnim namenom, kot jo ima npr. primerjava ‘trickle down‘ teorije, da bo denar bogatih, ki jim ostane zaradi umika državnih davkov, na koncu pricurljal do ljudi. Tako je FED začel kupovati dolžniške papirje lastne države, praksa, ki je nismo videli od druge svetovne vojne, ko je večina držav financirala svoje vojne na takšen način in posledično vedno uničila lastno valuto. Dolar tako pospešeno izgublja svojo vrednost in če trgi ne bi zagodli z zaupanjem v evro, bi bila ta razlika še očitnejša. Tiskanje denarja s seboj prinaša seveda inflacijo, ki pa je uradne statistike zahodnih držav nikoli ne zaznajo.

Med tiskanjem dolarjev in tiskanjem dinarjev obstaja tako minimalna razlika, ki pa se zmanjšuje – namreč, da je dolar (še) svetovna valuta, kar pa dinar ni bil nikoli.

, , , ,

 1. #1 avtor Rado dne 8. Jan. 2011, Sobota - 21:07

  Kruta dejstva. Škoda ker se takšna pisanja izgubijo v šumu hiperprodukcije novic in potrošništva.

 2. #2 avtor mustang dne 8. Jan. 2011, Sobota - 22:24

  To, da Američani tiskajo dolarje x2 bolj, kot je Slobodan tiskal dinarje v 90ih, je očitno že kopico let. Prepričal sem že celo četico prijateljev, sorodnikov, pa tudi sosedov, v USA, da spremenijo vse, kar imajo v EU. Nekateri so se že odšli v SLO, kot npr. moja 2 sinova. Nekateri, ki so bili v SLO z mano, pa zelo resno o tem razmišljajo, čeprav nima noben SLO korenin. Tako, kot me je blo 40 let nazaj sram YU državljanstva, ki sem se ga odrekel iz političnih razlogov, me je danes bolj in bolj sram ameriškega. Drgač pa, zelo všečen zapis.

 3. NuckinFuts

  #3 avtor NuckinFuts dne 8. Jan. 2011, Sobota - 22:39

  http://www.kontraband.com/videos/1843/How-To-Spot-A-Fascist-Regime/ Preizkušene metode vedno delujejo… Amerika to zelo dobro ve in izkorišča. Zelo zanimivo bo videti, kako se bodo razpletli vsi ti poizkusi omejevanja svobode….

 4. #4 avtor Slovenija dne 8. Jan. 2011, Sobota - 22:58

  Obstaja velika razlika! Ameriški dnar imajo radi po vsem svetu!

 5. #5 avtor Jure dne 8. Jan. 2011, Sobota - 23:15

  Če je avtor s primeri in primerjanjem s socialistično jugoslavijo- želel povedati da :keynesijanstvo mesijanstvo ne deluje niti v produktivni državi kot je zda , se seveda strinjam, oh ja le kako pa naj bo drugače: od druge svetovne praktično stalni bailouti, trikratno reševanje gm-a in chryslerja, najmočnejši sindikati UAW(milijon članov!) in sindikati učiteljev (3milijone članov)na zameljski obli, nekonkurenčna , nefleksibilna, najdrajžja(ura navadnega neizkušenega delavca v chryslerju je 70$ v toyoti 40$) delovna sila v : Avtomobilski industriji, jeklarsko-železarski industriji, ene najbolj sindikaliziranih železnic, neskončno subsidiranje nekonkurenčnega detroita, edini primer velikih avtomobilskih podjetij v kapitalističnem svetu, kjer so sindikati delniško držali cele koncerne, welfare state , ki revnim preprečuje da kaj naredijo iz sebe, obama je dokazal da si lahko še hujši od busha- trikratno povečanje javnega dolga na več kot 3 trilijone, keynesianski posegi za povečanje javne porabe: vojna v iraku, večanje javne uprave praktično celih 50 let( razen reagana), povezanost politike z gospodarstvom(uf kako socialistično se to sliši), polno import tarifs na izdelke iz japanske, ščitenje svojega trga in lenih firm… Film capitalism love story je resničen in super, le imenovati bi se moral socialism: the love story. Na svetu ni anarhistične države, zato je povsod celo v superkapitalistični zda tako , da nekatere ljudi(beri nedelaven in neproduktive razred- politiki) vedno zasrbijo prsti in sla po moči- zato država, kjer potem rešujejo socialne porbleme, ki jih ustvarjajo sami s poseganjem z zakonodajo v trg in ker forsirajo svoje interese zunanje politike. Zda ni noben free market raj, v bistvu je mnogo držav pred njo po svobodnosti. In ja , poglejte si video na you tubu, kjer študentek debeloritega moora ujame v hakelc in moore prizna , da v zda nimajo pravega free market kapitalizma, in da bi v bistvu moral biti free market ! In potem nekaj bluzi, da on ni mislil čisto resno in so ga kao narobe razumeli(pač nima izobrazbe in izkušenj iz realnega sektorja- je ”študiran” humanist družboslovec) in , da je njegovo sporočilo v bistvu ne to da je kapital. slab pa pa da politika res ne sme v gosp. in da on bi rad samo imel demokr.ekonomijo z delavskimi deleži( hahaha bedak nima pojma o gosp.pravu- tako je že zdaj), če pa je mislil samoupravljanje- pač naj on in 10000 ostalih obamavernikov dajo enake deleleže in naredijo firmo in jo zarat mene upravljajo kakor hočejo- u bistvu delavskega samoupravljanja v freemarket economy ne preprečuje nihče, važen je rezultat ne blebetanje. Sicer pa vsem zblaznelim levičarskim mazohistom in pijavkam državnega proračuna sporočam: Naj gre debeli fatso moore na liposukcijo na kubo( ne na privatne klinike za partijske plemiče pač pa na ”delavske” bolnice franje(franja je spaceship v primerjavi s ku(r)bo), in ko se milijonarček vrne(če se) naj pove fatso kakšno je zdravstvo tam- sicer pa vsi razvajenilenuhi, ki uporabljate dobrine kapitalizma(ali dobrine socializma sploh obstajajo, češki avti, trabant?!) in živite preveč lagodno , da bi se zavedali kako pljuvate v polno skledo in iz nje žrete in se potem sprašuejte zakaj ima slab okus, kaj še čakate! Kuba je sicer priznala da socializem sranje in da bo odpustila 2milijona defektov iz 6 milijonske javne uprave, ampak mislim da bo še nekaj časa raj za vas, s.koreja je še vaša, iran imate radi- če je zahod nesvoboden in zatiralski in živimo v lakoti, ni treba uničevati zdravih ljudi, pač pejte na konec sveta kjer vam bo lepo, pametne pa raje pustite namiru, če ne marate delat in ne marate potrošništva – žrite toliko kot ustvarite in ne krasti drugim, . Odločte se al bote zabiti kot socialisti in temu primerno udobno tudi živeli, ne pa da bi požrl vse kar vam grdi kapitalizem ponudi, in imeli možgane na off in čivavo na straži. http://www.youtube.com/watch?v=gwQ41Yo60og

 6. #6 avtor binaural dne 8. Jan. 2011, Sobota - 23:33

  V filmu Zeitgeist Addendum 2008 vse prikazuje kako deluje ameriška politika in banke. Najhuši sovražnik je sedanji monetarni sistem. In potem je še film The Corporation, Kjer prikazuje kako delujejo ameriške korporacije. Kako že gre tisti rek: Denar je sveta vladar.

  Najbolj zanimivo, da zelo majhna peščica ljudi ve od kje prihaja denar oz. kako nastane denar. Torej večina ljudi pa ne ve in živi v matrici ( in seveda v bednem življenem)

 7. #7 avtor kzvd dne 8. Jan. 2011, Sobota - 23:37

  amerikanizem in njihovo dreams uničujejo vsakega,ki se podredi njihovi ideologiji,ki z človekovimi pravicami nimajo več ničesar skupnega.Zgoraj navedeni tekst odlično oriše stanje materiala in duha v USA in kam to vodi.hvalabogu smo v EU kjer je nekaj vodilnih ljudi (merkel),ki ne dovoljuje vdora amerikanizma in njihovo kulture v naše kraje.Tudi sam sem prepričan ,da je to pogubno.Zaenkrat še tavamo v demokraciji ampak če bomo vsi državljani v miru prebrali ustavo od 1.do 50 .člena in EVRopsko konvencijo nam bo marsikaj jasno. Res pa je da kljub letom slovenija ponovno tone v komunistično diktatorsko državo kjer so dikatorji skupine izšolane ali usmerjene v komunizmu.to je žalostno.Za človeka do danes ni nobena politična opcija naredila nič saj so plače in prejemki še vedno na nivoju 1989(1000 DEM =500 EUR) kar smatra politika kot dobro plačo in z njo bi naj šli naprej.

 8. #8 avtor a dne 9. Jan. 2011, Nedelja - 11:51

  No, pa predpostavimo, da imamo čarobni gumb. Ko pritisnemo nanj, tisti hip ZDA (in vse kar se nje tiče) izgine. Kaj potem bo boljše? Ne, kmalu bodo drugi delali podobno. Kako vem? Iz zgodovine. Svetovne, evropske slovenske. Vedno isti vzorci. Nekdo te poskuša nategnit. Je pa že boljše, da američan, kot pa Kitajc, arabec,… Tistim v ZDA se hlače tresejo vsaj vsaka 4 leta. Vsaj malo se jih da kontrolirar. Vsaj nekako lahko prideš v bližino korita, da dobiš drobtine. Jaz se bojim alternative (tu jim je uspelo najbolj – konec koncev pa se še spomnem Juge). Vse ostalo pa je že napisal Kafka.

 9. #9 avtor Kreten dne 9. Jan. 2011, Nedelja - 11:52

  Vsakemu je jasno, da je kapitalizem monopol nad menjalnim srdstvom, ki to v kapitalizmu n več, temveč j e le še sredstvo za izsesavanje vseh tistih, ke se v prvotni akumulaciji niso najbolje znašli ali pa niso imeli nobene ožnosti / teh zadnjih je bila ogromna večina). Seveda je socializem še veliko hujša zadeva, ker gre monopol birokratov oz. države nad civili. Američane strašijo s socializmom, ki naj bi bila vsaka oblika zavzemanja za skupno dobro, pri čemer pa pozabljajo, da zatekanje k svobodnemu trgu ni vzdržno, ker ne samo ljudje, temveč tudi narava oz. naša zemlja noče biti več le resurs, ker viri očitno niso neskončni. In tako američani že nekaj desetletij črpajo ne le finančne vire iz ostalega sveta na račun dolarja kot svetovn evalute, temveč tudi vse ostale vire od znanstvenikov pa do nafte. Reagan je prvi (zlo)uporabil globalno to dejstvo in doma nakladal o ‘uspešnem’ kapitalističnem modelu. Seveda ga je Evropa kmalu pogruntala in lani tudi preostali svet. Kaj sedaj? Am. centr.banka odkuplja dolgove. Dolar se bo v kratkem sesul. Seveda izvoz krize ni več rešitev, kot je bil ato še pred nekaj leti, ko je cel svet financiral ‘izvažanje ameeriške demokracije’. Tudi če krizo izvozijo npr. na Kitajsko, se bodo morali soočiti z njo tudi sami pri čemer je edini način prestrukturiranje vrednot=gospodarstva! Če je bil interes države nekoč davno anuliranje nasprotnika, potem sužensko delo nasprotnika, kasneje stalna odvisnost, bo moral sedaj postati interes države in gospodarstva vzdržna ekonomija.

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !