Internet ‘Kill Switch’ in Tor omrežje


V dneh, ko smo zopet priče težnjam po vzpostavitvi stikala za začasno ugašanje interneta, ti. ‘internet kill switch‘, je to včeraj dejansko postala realnost v Egiptu. Poleg GSM signalov in celo Blackberryev, ter nekaterih socialnih omrežij, je to zadnji obupan poskus cenzure in preprečitve komunikacije ljudem, ki za danes napovedujejo še večje demonstracije proti dolgoletnemu diktatorskemu režimu Hosnija Mubaraka.

Edini način, da aktivistom preprečiš dostop do blokiranih strani, da torej do njih ne dostopajo preko proxy strežnikov, je ukinitev same mreže. A dandanes tudi to ni mogoče izvesti v popolnosti. Iz Egipta še poročajo, da je v hotelih s 5 zvezdicami in korporativni dostop do spleta nemoten in očitno delujejo tudi nekakšni ‘dial-up-i‘, za modemsko povezavo, zato že nastajajo strani z navodili za dostop do spleta v teh okoliščinah. Verjetno je, da so izklopili samo razreševanje spletnih imen v IP naslove, za kar tudi obstajajo rešitve.

Protesti izgledajo odlično organizirani – tukaj lahko vidite navodila, ki jih razdeljujejo v fizični obliki – na kakšen način se udeležiti protestov, da bodo kar najbolj uspešni in varni za udeležence. Danes je velik dan za Egipt.

Egipčanom pa v njihovem boju za svobodnejše okolje lahko pomagamo tudi drugje po svetu. Medtem, ko se gibanje Anonymous trudi z nelegalnimi napadi na strežnike egipčanske vlade, zaradi katerih jih lovi tako FBI v ZDA in potekajo aretacije v Veliki Britaniji, pa obstaja tudi legalen način, da ponudimo pomoč.

Kaj je Tor omrežje?

To je omrežje tunelov skozi katere lahko informacije zahtevamo in dobimo anonimno, kar uporabnikom omogoča dostop do strani kot so Twitter, Facebook in mail strežnikov, tudi če so blokirani.

Za podrobnejšo analizo delovanja glej poznejši članek: Tor - čebulna mreža

Ko na svojem računalniku namestimo Tor klienta, sicer doniramo nekaj pasovne širine naše povezave v svetovni splet, kar pa v modernih časih optike ni problem. Je pa potrebno vsaj malo poznati delovanje računalnika in mrež, da vzpostavimo to rešitev. Če se ne počutite dovolj samozavestne, je to morda odlična priložnost, da se naučite nekaj novega.

Več kot je vozlišč, bolj robustno in prepustno je omrežje in hkrati zagotavlja tudi višjo varnost uporabnikom. Prosim obiščite to stran, če hočete sodelovati. + Glej prvi komentar

Za pogum ali za odganjanje dvomov, zakaj bi pomagali z vzpostavitvijo novega vozla v omrežju, pa si preberite še sporočilo študenta s Princetona, kako je prepričal avtoritete na univerzi, kaj sploh je Tor omrežje in kako plemenitim namenom služi. Da se oblasti zavedajo pomena tega omrežja, priča tudi čebet razvijalca omrežja, ki je tik pred izklopom interneta v Egiptu, zaznal napade na omrežje s strani enega izmed ponudnikov interneta v Egiptu.

Svoje pa prispeva danes tudi Wikileaks, ki pravkar objavlja cele svežnje ameriških diplomatskih dokumentov iz Egipta. Kaj vse je v njih, se še ne ve, saj jih objavljajo resnično veliko, a ta je za primer: “Wikileaks Cable: “thousands of Egyptian military officers trained by US” http://wikileaks.ch/cable/2010/02/10CAIRO257.html

Kronologija prvih dne protestov je v prejšnjem članku, danes pa v živo lahko spremljate novice iz Egipta tukaj.

—————————–

Posodobljeno: Tudi sosedje Avstrijci razvijajo ‘stikalo za internet.

, , , , ,

 1. #1 avtor allama dne 29. Jan. 2011, Sobota - 2:02

  Majhno popozorilo glede Tor-a… Vedite, da nimam namena nikogar strašiti in pozdravljam vsakogar, ki bo vzpostavil rele, morate pa se zavedati ene možne neprijetnosti (izkušnja):

  Če hočete delovati kot izstopni (exit) node, morate vedeti, da se ob obiskih strani beleži vaš IP. To lahko pride do situacije, ko npr. nekdo pregleduje prepovedane vsebine (preko vašega exita), sled pa vodi do vas (vaš IP naslov). Čeprav to samo po sebi ni nič groznega, ker ne odgovajate za dejanja tretjih oseb, Tor sam je povsem legalen, ne pušča prenesenih datotek v vašem računalniku in v EU pa ni primera, ko bi bil operator Tor-a česa obtožen (večinoma tudi policije že dobro vedo, kaj Tor je in da nima smisla drezati v node operatorje). Je pa dobro biti pripravljen in vedno obdržati računalnik čimbolj čist kakšnih .mp3, iger, filmov, programov… in vseh tretjih stvari, ki bi vam morda lahko nakopale težave same po sebi.

  Še enkrat; kudos vsakomur, ki vzpostavi rele!

  Poslano skozi Tor.

 2. #2 avtor anonymous dne 18. Feb. 2011, Petek - 0:16

  Še eno manj prijetno opozorilo glede Tor-a.

  exit node lahko uporablja tudi napdalec, ki s sniffanjem paketov spremlja vaš promet (seveda pobere vsa gesla) in vidi vaš IP.

  če se že uporablja TOR, ga ne priporočam za daily browsing. v stilu anonymous, ko je vse novo kreirano, je pa itak kul. :)

 3. #3 avtor anon dne 20. Feb. 2011, Nedelja - 18:37

  jst neb bil tako navdušen, dokler se tor ne uporablja za stvari, zaradi katerih vam je vseeno če vas na drugi strani posluša exit node.

  no uglavnem, tole:

  http://eng.xakep.ru/link/51074/

  pametno prebrat, preden se preveč logirate okol.

 4. Apollo

  #4 avtor Apollo dne 1. Mar. 2011, Torek - 23:29

  Exit node je samo za najbolj pogumne, še vedno pa lahko pomagaš kot zgolj rele v omrežju. Pravzaprav je mogoče natančno nastaviti katere vrste, če sploh, izhodne povezave so mogoče.

  Gotovo pa je dobro vedeti čim več, tudi opozorila komentatorjev so zgovorna, kot tudi članek “Tips for Running an Exit Node with Minimal Harassment” na njihovem blogu, kjer eksplicitno poudarjajo, da ne priporočajo uporabe ti. ‘exit node’, izhodnega načina za domače uporabnike.

  Še vedno pa je verjetno dokaj varno biti zgolj bridge rele, a ne? Nikjer ni javno objavljen tvoj IP in nisi exit node.

  Ker glavna stvar je omogočit uporabo omrežja tam kjer obstajajo omejitve dostopa do spleta – torej drugim ljudem. Šele sekundarno, ob pametni uporabi, nudi tudi nek nivo anonimnosti.

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !