Za letošnji pust se skrijte tudi pred stroji


V skladu s stilom letnice 20xx, lahko letošnjo maškarado izkoristite tudi za zaslepitev računalniškega pogleda in ne zgolj človeškega. Avtorji kamuflaže pravijo, da je to oblika izraznega vmešavanja, ki združuje make-up in friziranje za zmanjševanje zaznavanja obraznih modelov.

Zamisel se imenuje CV Dazzle in v reviji DIS so napravili celoten eksperiment, kako se skriti pred Facebookovim PhotoTaggerjem, Googlovo Picaso in drugimi učečimi stroji za prepoznavo človeških obrazov.

V ta namen so uporabili kričečo vrsto kamuflaže, ki se je v svetovnih vojnah uporabljala za vojaške ladje, seveda z dodatkom mode. Ker je kamuflaža kričeča njen cilj ni skrivanje, ampak razbitje gestalt podobe vojne ladje. Zaradi neravnih poslikav so bile v tistih časih težje prepoznavne, kot tudi njihovo premikanje.

Na podoben učinek razpada gestalt podobe človeškega obraza za računalniške algoritme ciljajo te poslikave.

Delujejo tako, da poskušajo doseči anti-obraz. V ta namen obračajo svetla in temna področja obraza  – potemnijo ličnice ali posvetlijo predel oči.

Najbolj pomembno je zastirajo predela kjer se  stikajo nos, oči in ličnice, saj je poglaviten pri avtomatskih prepoznavah obrazov.

Na sami strani revije je poleg krajšega članka mogoče videti tudi video predstavitve ter cel kup krasnih primerov poskusov zaslepitve računalniškega pogleda.

HOW TO HIDE FROM MACHINES

The perilous glamour of life under surveillance.

,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !