Ludizem v kameni dobi


Mogoča nuklearna tragedija na Japonskem je skoraj čisto zasenčila človeško trpljenje in strah pred deset tisočimi mrtvimi. Hkrati pa smo se v zadnjih dneh skoraj vsi naučili nekaj novega o čudežu miroljubne uporabe atomske energije.

Nesreča v Fukushimi ni Černobil, a kot je opazil bloger Leo, je ironično, da so trenutne težave na Japonskem bile pravzaprav vsebina eksperimenta, ki se je tako grozljivo končal v Ukrajini leta 1986. Poskušali so namreč rešiti problem odvisnosti jedrske elektrarne od zunanjih faktorjev – električne mreže. Kljub trojnemu varovanju je prav pomanjkanje energije glavni problem tudi zdaj na Japonskem, saj ne morejo hladiti goriva, ki se ohlaja še desetletja po koncu uporabe v reaktorjih. Med poplavo slabih novic je danes med dobrimi vsaj ta, da imajo očitno pripravljen nov podaljšek do električne mreže, ki naj bi bil kmalu, a ne vedo kdaj, v uporabi.

Ko so v Černobilu tistega nesrečnega 23. aprila zagnali eksperiment, ki bi energijo za ohlajanje reaktorja priskrbel iz sklenjenega krogotoka in bi torej reaktor lahko ohlajal sam sebe, je šlo nekaj močno narobe. Ker reaktor ni imel večslojne zaščite je eksplozija vzdignila dva tisoč tonsko betonsko ploščo in vsaj štiri dni in noči je 30 do 50 ton goriva gorelo razkrito na odprtem in odnašalo vso nesnago proti Evropi. Če drugega ne, Černobilska nesreča dokazuje vsaj, da pred nami ni moglo biti inteligentne človeške civilizacije na našem nivoju razvoja – če bi bila, bi gotovo našli tudi njihove Černobile – na našem ne bo olimpijskih iger vsaj 20,000 let.

In kaj je ironičnega v tej povezavi teh dveh jedrskih nesreč, poleg ‘pomanjkanja elektrike v elektrarni‘? Avtor ne vidi ničesar več, saj pravi, da današnji moderni reaktorji ne potrebujejo aktivnega hlajenja, kot tehnologija takratnih časov, ki tega ni omogočala, a ti reaktorji niso v komercialni uporabi. Zato se mu zdi ves koncept izrabe te energije ironičen.

Za mlajše generacije so težave na Japonskem prvi resnejši incident, ki je v nuklearni velesili Franciji že spožil proteste, Angela Merkel pa bo pred volitvami jeseni pozaprla kar 7 od 17 jedrskih elektrarn. Zato se meni zdi še večja ironija, da bodo zdaj ljudje še bolj hoteli ostati v kameni dobi, kjer pravzaprav na nek način še vedno smo – naša miselnost je sicer mnogo bolj grandiozna, a v svojem smislu ostaja majhna – ali pa drugačne ne znamo popularizirati in jo mnogi zato spregledajo.

In ta strah je tudi razlog, da se Fukushima 1-4 sploh dogajajo, ker je z oviranjem gradnje modernejših omogočil podaljšanje njihovih življenjskih dob vse do predvidenega konca tega meseca, ko so jih hoteli ustaviti za vedno. Tudi to je verjetno ironično. In dokaz majhnosti naše miselnosti v njeni grandioznosti. Recimo, misterije znanosti gremo dobesedno razbijati v največjem projektu, kar se jih je kdaj človeštvo skupno lotilo, LHCju. Največji pospeševalnik na svetu, 27 kilometrski krog magnetov, katerih naloga je pospeševati materijo do skoraj svetlobnih hitrosti in jo poskušati v čelnem trčenju razbiti na še manjše delce. Ideja je preprosta, kot je preprosta ideja jedrske elektrarne, samo izvedba in stroški niso tako preprosti.

Marsikje bomo dosegli nove nivoje in izpolnjevali knjigo, kot je Bob Marley presunljivo pel o tej energični temi močnih čustev v pesmih odrešitve:

Emancipate yourselves from mental slavery;

None but ourselves can free our minds.

Have no fear for atomic energy,

‘Cause none of them can stop the time.

How long shall they kill our prophets,

While we stand aside and look? Ooh!

Some say it’s just a part of it:

We’ve got to fulfill the Book.

Won’t you help to sing

These songs of freedom?

‘Cause all I ever have:

Redemption songs

Doniraj žrtvam potresa in cunamija na Japonskem

, , ,

  1. #1 avtor anez dne 17. Mar. 2011, Četrtek - 10:16

    dober zapis in res je obstajajo reaktorji ki v primeru izrednih dogodkov ne potrebujejo energije za hlajenje takoimenovano pasivno hlajenje. Eden izmed teh reaktorjev je AP 1000 od Westinghousa ,kateri je imel predstavitev tega reaktorja v Sloveniji leta 2009 kot možnost za drugi blok zakaj ga nismo začeli gradit je misterij .

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !