Psihadeliki kot zdravilo sveta videza


Ideja, da bodo halucinogene droge ozdravile ta svet velike večine navidezne realnosti ega, vsekakor ni nova, jo pa na novo izražajo moderni znanstveniki. Ker se skušajo izogniti evangelizaciji prvotnih popularizatorjev iz 60′ let prejšnjega stoletja, predvsem Terenca McKenne, dandanes prihajajo njihove raziskave na prve strani New York Timesa in v ugledne znanstvene revije, kot je Scientific American. Največ latence ima molekula imenovana DMT (Dimethyltryptamine). Najdemo jo v rastlinah, poleg tega pa je celo edina psiho-aktivna substanca, ki se v sledovih naravno pojavlja v človeških možganih in drugih sesalcih. Kar ti znanstveniki jasno ločujejo nasproti prvotnim popularizatorjem, so velika tveganja, ki so povezana z uživanjem teh snovi. Izraelski psiholog Benny Shanon, ki je pil Ayahuasca čaj več kot 100x, npr. navaja opozorilo amazonskega šamana; le-ti so izvorno pili ta čaj z DMT substanco, da je lahko ayahuasca “najslabša od lažnivcev“, ki pusti nekatere uporabnike zakopane v blodnjah.

Od 70′ let naprej je bila substanca prepovedana in zato je zamrlo tudi znanstveno preiskovanje. Leta 1990 pa je mehiški psihiater Rick Strassman pričel s testiranjem v iskanju povezave z endogenim DMTjem in mističnimi izkušnjami. Mnogi izmed 60tih vključenih v testiranja so poročali o blaženi stopitvi z močno svetlobo ali o prisotnosti močnega, bogu podobnega bitja. Kar 25 subjektov pa je izkusilo ‘stranske učinke‘ kot so halucinacije o vesoljcih v oblikah robotov, insektov ali reptilov. Nekaterih sploh ni mogel prepričati, da vesoljci niso bili stvarni. Zaradi tega je tudi prenehal s testiranji.

Ayahuasca se je medtem zasidrala kot zakrament v številnih urbanih sektah Brazilije, ki so mešanica krščanstva in avtohtonih prepričanj. V ZDA pa je pred nekaj leti največja od teh skupin na vrhovnem sodišču dobila pravico legalno uživati ayahuasco v svojih obredih. Poleg vizualne in audio stimulacije ter mešanja možnosti občutenja, skupaj s psihološko introspekcijo, pa ayahuasca čisti tudi telesno, saj uživanje pogosto spremlja močno bruhanje in občasna diareja. Vse to pomaga telesu pri čiščenju parazitov, kar razloži pogoste pozitivne zdravstvene rezultate pri spremljanju populacij, ki uživajo to substanco. Tradicionalno se plemena dlje časa pred in po ceremoniji uživanja ayahuasce vzdržijo močne, mastne, slane in kisle hrane, kofeina in seksa. Nihče ne ve kako je plemenom uspelo napraviti oralno aktivno substanco DMTja, a prav gotovo ti previdnostni ukrepi ob poročanih nevarnostih niso odveč.

Drugi del raziskav psihonavtičnih substanc je usmerjen na psilocibin, 4-HO-DMT (4-hydroxyl-dimethyltryptamine) - snov, prav tako znano po mističnih izkušnjah. Naravno se pojavlja v gobah, ki rastejo po vsem svetu. NYT povzema komentar enega izmed znanstvenikov, o izkušnji nekega doktorja, podobni tem raziskavam, kjer subjekti po življenje spreminjajočih izkušnjah psilocibina, dobijo izboljšan pogled na svet, v katerem se meja med jazom in drugimi umakne. Tudi v teh raziskavah subjekti opisujejo raztapljanje ega in fizičnih teles v občutku, da so del večje zavesti, kjer osebne skrbi in negotovosti izginejo. To pa prinese novo empatijo v pogledih na zgodovino osebnih odnosov. Zato znova in znova poročajo o podobnostih teh izkušenj z versko mističnimi izkušnjami.

Oba članka se vsekakor splača prebrati, tudi zaradi razlik med obema pojavoma, zaradi katerih je lahko Rick Doblin, direktor MAPS-a, neprofitne organizacije za študije psihologije, prepričan, da bo kmalu lahko dosegel neko vrsto zdravljenja s psilocibinom, saj pravi, da je družba zdaj začela sprejemati tako hospic gibanja, kot jogo in meditacijo, kar ga očitno navdaja z optimizmom. John Horgan, avtor članka o DMT v SA, pa po drugi strani zaključi z mislijo, da spiritualni teksti pogosto poudarjajo nevarnosti mističnih izkušenj, naj jih povzročijo droge, posti, meditacija ali drugi načini, ter omeni Talmudsko zgodbo o štirih rabinih, ki so prišli v prisotnost Boga. Zaradi tega je prvi postal heretik, drugemu se je zmešalo, tretji je umrl in zadnji se je vrnil domov z ojačano vero.

—————————–

Posodobitev:

Ker se ta škrbina od zapisa samo dotakne obširnega področja psihonavtike in mističnega ter morebitne uporabe za zdravljenja mentalnih bolezni, je na tem naslovu zbranih večina člankov iz časopisov in poljudno znanstvenih revij.

In še ena raziskava, povzeta v reviji Time: ‘Magic Mushrooms’ Trigger Lasting Personality Change.

Tudi Steve Jobs je bil mnenja, da je njegova izkušnja z LSDjem bila ena izmed dveh ali treh pomembnejših stvari, ki jih je storil v svojem življenju.

, ,

  1. #1 avtor smoger dne 14. Maj. 2011, Sobota - 12:02

    Kaj Facebook ni dovolj? ;)

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !