Razdeljen možgan


Pri brainpickings.org so opozorili na novo knjigo Iaina McGilchrista, The Master and His Emissary: The Divided Brain and the Making of the Western World, v kateri se poglobi v razlike med dvema možganskima hemisferama. Popularna vednost ju sicer loči kot hemisfero za jezik in hemisfero za domišljijo, kar je napačno, saj sta potrebni obe dve za pojav teh fenomenov.

Glavna kost knjige je argument, da sodobna družba pomembno — in nevarno — daje prednost levi strani možganov, zaradi česar dobimo kulturo vklenjeno v togost in birokracijo, katero vodi zgolj samo-interes in je zaradi tega v končnem rezultatu onemogočena z lastnim neravnotežjem.

RSA so zopet fantastično animirali predstavitev ideje, kjer McGilchrist govori o znanosti in filozofiji svojega dela in podaja strasten zagovor, zakaj je potrebno dati desni hemisferi drugačen pomen.

YouTube slika preogleda

“Ta organ, katerega ves smisel je delanje povezav, je globoko razdeljen… in skozi pot človeške evolucije je postal še bolj razdeljen .”

Knjiga o izvoru in nastanku današnjega dominantnega svetovnega pogleda – tako na nas same, kot posameznike, kot na našo kolektivno kulturno narativo.

, , , ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !