ACTA – kako bodo ideje oblikovale svet


Predlogi sprememb kazenskega zakonika, ki so predvidevali status pirata za vsakogar, ki pretoči neko količino del pod avtorsko zaščito in mu grozili z do tremi leti zapora, so bili zavrnjeni v državnem zboru, tako da je sprejetje teh sprememb zdaj zelo dvomljivo. In tu je že nov napad na svobodni svetACTA, o kateri bo kmalu glasoval tudi evropski parlament.

Dejstvo je, da upad industrijske proizvodnje razviti zahod postavlja na mesto, kjer je potrebno z njihove strani definirane ‘intelektualne pravice‘ do idej ščititi z vsemi sredstvi, saj si nihče ne zna več predstavljati drugačne ekonomije, kot so te ekonomije intelektualnega monopola. Težave, ki jih povzroča vojna za te pravice so mnogo plastne, od kršenja zasebnosti, do preganja posameznikov in skupin.

Dolgotrajna vojna z nekaterimi zmagami, pa tudi porazi, nas je pripeljala sem, kjer nikakor še ni jasno, kakšen svet si bomo izgradili v tem razcepu lastništva nad idejami ter skupnega dobrega. Prvega oktobra se je odprla nova fronta, ko je nekaj vodilnih držav v Tokyu podpisalo Proti-ponarejevalski-trgovski-sporazum (ACTA), ki ni bil spisan s strani voljenih predstavnikov in preoblečen v trgovski sporazum odnaša vsa upanja za pravičnejše deljenje idej in znanja v prihodnosti.

YouTube slika preogleda

ACTA za zaščito industrija vpeljuje spremembe na teh področjih uporabe idej:

 1. Odgovornost za početje posameznikov na internetu prenese na stran ISP-jev (družbe, ki prodajajo internetni dostop), ki tako postanejo aktivni nadzorni policaj v odnosu do uporabnikov ter omejujejo svobodo govora.
 2. Veliki farmaciji daje možnost zaustavitve prodaje generičnih zdravil in ureja lastništvo nad semeni ter sadikami.
 3. Področje patentov postaja formalizirano za patentne trole (‘taktične‘ patentne tožbe).

Kdor se hoče aktivirati proti tej grožnji, avtorji zgornje predstavitve na svojem wikiju svetujejo:

 • Bolje se informirate o ACTI in delite to znanje z drugimi v IRL in družabnih omrežjih
 • Pišite novinarjem in časopisom, zakaj ne bi predstavili te tematike
 • Ustvarjajte kreacije o in proti ACTI
 • Organizacija prireditev za seznanitev širše javnosti

// Posodobitev

1) V Londonu pa pravkar poteka ‘Conference on Cyberspace‘, kjer pretežno starejši moški v oblekah snujejo nove načine, kako napraviti internet varen. Govorili bodo vsi pomembneži, pravkar je govoril Joe Biden, v živo lahko konferenco spremljate na tej povezavi. Ni najbolj jasno ali so njihovi nameni novi sporazumi, konferenca pa se bo ponavljala, saj sta že znani naslednji mesti za prihodnja srečanja v 2012-3.

Dopoldan so v uvodu v konferenco celo pustili predstaviti nasprotno anti-avtoritarno vizijo tudi Jimmyu Wallesu, verjetno enem redkih, z nekakšnim konceptom hekerske etike tam.

Težava je seveda v tem, da popravljajo, kar so sami polomili. Politični pritiski proti tehnologiji enkripcije v javni domeni in poznejši pritiski na podjetja (Netscape, Lotus Notes), da so ošibila komercialno enkripcijo, so razlog za trenutno stanje kibervojne na internetu. Več o tem na SSL Was Broken by Design in odličen esej Jona Callasa, starejšega kriptografa pri PGP corp., kako rešiti nastalo situacijo: Can Internet Security Ever Work?

2) Glej nadaljevanje na: Novi val napadov monopola na kapitalizem prostega trga

, , , , , ,

 1. #1 avtor bp dne 3. Nov. 2011, Četrtek - 17:04

  Acta je samo en košček, ki ga američani vsiljujeo vsem. V zadnjih mesecih so si tako uzurpirali DNS in lahko zasežejo poljubno svetovno domeno, doma pa ta trenutek uvljavljajo še bolj zanimive zadeve, t.i. 3rd party liability, kar pomeni, da bi lahko bil, če bi to veljalo pri nas, recimo Apollo in pa tudi Telekom (Siol) odgovoren za neumnosti, ki sem jih semle sposoben zapisat recimo jaz.

  Več o tem kar dober članek tukaj.

  Za več informacij glede slovenskih stališč do ACTA pa se je najverjetneje koristno obrniti na - Ministrtvo za gospodarstvo, Direktorat za turizem in internacionalizacijo, Sektor za ekonomske odnose s tujino (Andrej Piano) al - Ministrstvo za zunanje zadeve, Direktorat za mednarodno pravo in zaščito državljanov, Sektor za mednarodno pravo

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !