Beograd, svetovna prestolnica revolucije


Revolucionarno leto 2011 smo začeli v Tuniziji in pokrivali v mini-ciklusu ‘demokratična arabija‘, danes so gibanja ‘OccupyWorldprisotna že v 87 državah sveta. Vseskozi smo videli podpise gibanja Otpor!, zdaj pa Srđa Popović, ki vodi zavod CANVAS, končno lahko javno govori o dolgoletnih stikih z opozicijo v Tuniziji in Egiptu. Znamenit simbol stisnjene pesti lahko vidimo tudi na najboljši strani celotnega occupy gibanja, na occupyseattle.org.

Ker je Otpor! sprva dobival sredstva in izobraževanja z denarjem ameriških davkoplačevalcev, so še zdaj nekateri prepričani, da je povezan s CIA. Tudi v spodnjem dokumentarcu zagovarjajo to tezo, hkrati s preprostimi pogledi, kot je opis napada jahačev kamel v Egiptu, kot odigranega prizora, namesto, da bi priznali kompleksnost – aktivnih protestnikov proti režimu je bilo manj kot 1 odstotek, a še vedno več, kot aktivnih zagovornikov režima, ki so jemali trenutek v svoje roke.

V predstavitvi revolucije v Tuniziji dokumentarec “The revolution business” sploh ne omenja ključne vloge tajne službe, ampak se osredotoča samo na knjigo “Od diktatorstva k demokraciji”, Gena Sharpa, iz leta 1993, ki navede 198 nenasilnih načinov za aktivni upor sistemu. Hugo Chavez je slednjega prestrašen obdolžil, da dela za CIA, v Rusiji pa so njegove knjige prepovedane.

Če vzamemo resno, da so za vsemi temi gibanji tajne službe, kakšna logika naj bi jih pripeljala, da ljudje zdaj v njihovih lastnih državah zahtevajo več demokracije in vpliva na politične odločitve? Spodnji film je objavljen junija letos, pred ameriškimi protesti, zato seveda ne more neposredno odgovoriti na vprašanje.

The Revolution Business

YouTube slika preogleda

V filmu omenjajo tudi igro, ki so jo razvili, za simuliranje prevzema nadzora, ko se družba večinsko ne strinja več z oblastjo. Igri je ime “A Force More Powerful – the Game of Nonviolent Strategy“.

Medtem se je celo The Economist postavil na stran 99.95%:

Kot tudi nekateri člani 1%, ki se postavljajo med nas na blogu We are the 1 percent We stand with the 99 percent“. Kar me spomni na odličen film izpred nekaj let “The One Percent“, kjer nekdo, rojen v 1 odstotek, verjame, da tolikšna koncentracija premoženja v rokah tako malo ljudi, pomeni resno grožnjo idealu demokracije, za kakršno se prizadevamo v zahodnem svetu.

Ob takšni podpori je potreba po teorijah zarote res velika.

Obstajajo pa tudi nasprotne razlage, katerim lahko očitamo zanesenost, a gotovo je zrno resnice v tem, kar vidijo kot korenino celotnega gibanja, internet. Eno boljših najdete na wlcentral.org, kjer namesto deklaracije o neodvisnosti, razglasijo deklaracijo soodvisnosti.

YouTube slika preogleda

, , , , , , ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !