Ekonomije ugleda


Nove oblike povezanosti, ki jih je omogočila mreža vseh mrež, poleg nevarnosti, prinašajo tudi mnogo manifestacij moči množic, ki jih danes lahko prepoznavamo vse povsod od Crowdsourcinga, Anonimnih, Kickstarterja, Wikipedije, GNU/Linuxa, Arabske (digitalne) pomladi, do socialnih omrežij (skupaj z nevarnostmi, ki jih tukaj pogosto izpostavljam), itd.

Kje drugje, kot v zabavi, je najti najuspešnejše primere delovanja nove logike, kjer se odrine stare mastodonte založništva – ter logike od enega-k-vsem, za bolj neposreden pristop ter podporo s strani množic, ki skupaj tvorijo novo snov, vsebino in tako rekoč neomejeno razsežnost (nikoli do-) končnega produkta! Prav tu mogoče najdemo tudi najbolj jasno sliko delovanja ekonomij ugleda.

Zelo dober je zadnji primer legendarnega ustvarjalca avantur Tima Schaferja, ki je med intervjujem z drugim legendarnim ustvarjalcem avantur Ronom Gilbertom ugotavljal, da zaradi majhnosti trga za te igre, nikakor ne uspe pridobiti založnika, saj je 200,000 kopij premalo v primerjavi z milijoni izvodov, v katerih se prodajo ostali žanri v tej industriji. Sad tega razgovora je bil projekt na Kickstarter strani namenjeni izključno zbiranju denarja s strani posameznikov za podporo projektov, ki so jim všeč. Stran je na tej misiji izjemno uspešna. Prvotno načrtovan cilj zbranega proračuna je bil v višini 300,000 dolarjev. V nekaj dneh so dosegli zgodovinski rekord Kickstarterja, saj je več kot 60,000 ljudi nabralo več kot 2 milijona dolarjev in številka še raste — projekt se iz faze zbiranja denarja v naslednjo fazo premakne šele čez 17 dni.

Tukaj je promocijski video:

YouTube slika preogleda

Meni je sicer najbolj všeč primer igre Minecraft, kjer je sprva edini razvijalec, Markus “Notch” Persson ponudil zgolj okostje igre, na katero je potem skupnost obesila noro količino vsebine najrazličnejše kakovosti. Do zdaj je prodanih že 5 milijonov izvodov igre in avtor je razvoj že zapustil novo ustanovljeni družbi v iskanju drugih izzivov. Novost te logike, izdajaj hitro – že v alfa verziji, ter izgradi skupnost – je npr. ušla tudi opisovalcem v slovenskem Jokerju, ob simboličnem izidu igre lansko jesen po dveh letih razvoja, niso izpostavljali obscene količine dodatkov za igro, nekaterih fantastične kvalitete, ki so pravzaprav duša Minecrafta.

Takšne platfome, kot je Kickstarter, ki nadgradijo moč interneta, so na voljo tudi za druga področja. Glasbeniki imajo na voljo SellABand spletno stran, kjer feni podpirajo skupine neposredno brez velikih posrednikov. Podobno funkcijo za razvijajoči 3. svet opravlja spletna stran Kiva za mikro vlagatelje, ki podprejo projekte v povprečni vrednosti 1000 dolarjev in katerih člani so do sedaj investirali že skoraj 300 milijonov dolarjev s skoraj neverjetnim 99 % odplačilom investicij vlagateljem.

Če je kaj upanja za te nore čase, potem ga nekaj gotovo leži tudi v internetu, ki pravzaprav samo materializira povezanost usojeno inteligenci. Kolikor moči je dodatno podelil obstoječim nosilcem moči, jo je v rokohitrskem momentu pravzaprav tudi vzel nazaj in disruptivna gibanja, ki smo jim priča v letih formiranja in okupacije digitalnega v realnem svetu, so šele pričetek.

sublimacijska sporočila

, , , , , ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !