Kdo so Anonymous, Anonimni?


Ker je kar nekaj naključnežev naletelo na ta blog iščoč informacije kdo ali kaj so Anonymous, oz Anonymous Slovenija? in hkrati je tukaj res kar nekaj člankov o Anonimnežih, naj razjasnim zgolj, da nisem njihov član ali aktivni podpornik ter da nimam aktualnih informacij o dogajanju pri nas, saj sem pisal o njih kot o izredno zanimivem fenomenu verjetno še preden so se razvili ter prijeli tudi v Sloveniji. Imamo pa nekaj skupnih tematik in celo aktivnosti, zato sem se odločil spisati še en ‘članek‘ o tem, kaj predstavljajo mojemu miselnemu procesu ter povzeti svoja dosedanja pisanja o njih v skupen imenik za raziskovanje posameznih zanimanj bogatih, a pogosto kontroverznih manifestacij tega gibanja.

Anonimneži so nekakšna digitalna različica starodavnih jeznih prostakov, ki že vso zgodovino tu pa tam najdejo moč v svoji množičnosti. Glede na virtualne razsežnosti interneta je na prvi pogled takšna delovala tudi njihova moč in dejanski domet v svetu, a se to prepričanje zadnja leta hitro maje, saj poleg PR uspehov podpirajo tudi mobilizacijsko moč pravih množic na ulicah.

Če k temu prištejemo še atmosfero vladavine denarja – v obliki na internetu pogosto predstavljenih zlorab korporacij (katerih kralj je Monsanto, a ne?) ter posledičen vpliv teh izjemnih koncentracij kapitala na zakonodajalce – iz česar izvira uničujoča korupcija političnega sistema, dobiš plodno ozračje za te vrste akcij, kot se jih udeležujejo današnje (razočarane/razvajene) generacije.

Digitalni Mobile vulgus so v sodobni različici prav tako disruptivni in enako gotovi znanilci sprememb, kot so bili njihovi predhodniki v razvoju naše civilizacije do zdaj. Saj so vendarle naša prihodnost – verjetno izvzemši tiste, ki bodo šli sedet na hladno zaradi izsiljevanj in raznih ‘black flag‘ operacij operativcev..

Kar pa se tiče ddosanj teh spletnih strani, ki so njihova prvotna aktivnost, pa kolikor so prostovoljna – ne vem če je že kje sodno določena norma – so vsekakor nekakšna vrsta državljanske digitalne nepokorščine in dokler so nenasilna, kar pa pri anonimnežih zaradi cirkusov okoli naknadnih izpuščanj kontroverznih podatkov, ni vedno tako črno belo; bi lahko bila legitimna vrsta protesta.

Bistvo njihovih PR zmag tiči v izdelovanju fantastičnih kolažev v namene propagande in pozivov k novemu svetu, kjer opravijo z ugovori o vsebinski praznini ter skušajo prikazati verige, ki okujejo ljudstva sveta, da se najdejo skupaj tudi na poti v digitalno jetnišnico:

YouTube slika preogleda

V najrazličnejše moralne debate v stilu ‘je šlo predaleč stran od ideje‘, se sploh ne bi spuščal, saj je pojavna oblika gibanja zaradi karakterja anonimnosti ranljiva za zlorabo v namene psy-op operacij kakših tajnih organizacij ali na preprostejše zlorabe tako za mafijske, kot v osebne interese, čemur smo že vse bili priča zadnje mesece. A ta dejanja so po navadi vsaj očitna in lahko prepoznavna, oz. jih razkrinkajo kar člani gibanja sami. Količina dogajanja povezana z njimi prav tako presega okvire bloga, ki le-to skuša le nakazati skupaj z izčrpnimi povezavami za raziskovanje naprej.

Tu so dosedanji prispevki na temo Anonimnežev na tem blogu:

NOVO: Aretacija napadalcev AnonimnihVsi pomembni člani Anonimnih, katerih dejanja in posledice smo obširno spremljali to leto, so bili aretirani!

In še: Anonymous in globalni popravek — njihov lastni tekst objavljen na Al Jazeeri, ki povzema nekatere akcije gibanja Anonymous v Tuniziji, Egiptu in drugje, o katerih sem poročal še tukaj –>Državni malware* ter tukaj –> Internet ‘Kill Switch’ in Tor omrežje .

, , , , ,

 1. Dajana

  #1 avtor Dajana dne 26. Feb. 2012, Nedelja - 15:17

  Ja. Pač živimo v demokraciji. Razen blaznega PR-a pa se mi ne zdi, da so kaj dosegli. :roll: Je pa super, da obstajajo.

 2. #2 avtor Jean M dne 26. Feb. 2012, Nedelja - 21:12

  Dobro napisano. Ampak še zmeraj jih jemljem kot V for Vendetta fan club. Na žalost so populisti in njihova moč še ni izkoriščena, za kar pa upam, da bo v bližnji prihodnosti. Mogoče celo kakšen Robin Hood style.

  Drugače pa berem tvoj blog s takšnim navdušenjem, da te zelo spoštujem. Nadaljuj tako naprej, kajti zelo malo stvari (blogov) te doseže v tvojem pisanju in dovršenosti napisanega.

  Lp, Jean

 3. Apollo

  #3 avtor Apollo dne 26. Feb. 2012, Nedelja - 22:07

  Hvala Jean, mi veliko pomeni, kljub temu, da s tem blogom primarno najbolj zadovoljujem potrebo po pisanju in kdaj strogo psvedo-anonimno delam idiota iz sebe pri kakšnih opisih (klasična izobrazba ni več nujno kar je bila :)

 4. #4 avtor Jernej dne 27. Feb. 2012, Ponedeljek - 20:19

  Zaslužijo si postavitev spomenika!

  Borijo se proti mafiji, ki zasužnjuje ljudstva in jim pri tem še prekleto dobro laže.

 5. #5 avtor Zuzzu dne 28. Feb. 2012, Torek - 0:57

  Sicer o Anonymousih nic ne vem, le videvam jih sem in tja po Londonu (se spravljajo dostikrat na scientolosko cerkev)…

  Priznam, da sem mislila, da so nekaki navdusenci filma V for Vendetta (sicer meni en od boljsih), ki ravno tako govori o mascevanju (in uporu).

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !