Vohunske drame


Zgodilo se je, kar je pred enim letom napovedal John Young, namreč novo obdobje WikiLeaks, kjer bo vir podatkov dobljen nelegalno in bo ukraden s strani gibanj kot so Anonimni. Tudi lansko leto ta čas smo se soočali s škandalom vdora v varnostno družbo HBGary v decembru predlani. S pričetkom objav WikiLeaks danes, povezanih z vdorom v drugo, še večjo varnostno-obveščevalno družbo STRATFOR decembra lansko leto, pa imajo Anonimni naravnega partnerja. Young sicer hrani kronologijo tega zadnjega vdora Anonimnih, kjer se hkrati sprašuje ali bo na koncu sledila tudi polna objava vseh emailov, saj je bilo v prvem svežnju objavljenih le nekaj sto.

V veliki predstavi, ki jo kličejo “The Global Intelligence Files” bomo tako priča novi vohunski drami, tudi tokrat svetovnih razsežnostih — obljubljajo 5.5 milijonov emailov med julijem 2004 in lanskim decembrom, kar je impresivna številka — in prvih nekaj sto objavljenih surovo ter “črno na belem” potrjuje paranojo med korporativnimi titani, kot so to označili The YES Man v svoji izvrstni izjavi. Izjava je odziv na nadzor skupine zaradi njihovega zanimanja za kontroverzno kemijsko nesrečo ameriškega podjetja v indijskem Bhopalu leta 1984. V emailih so namreč odkrili enkratno okno v mišljenja o strahovih korporacij pred aktvisti. Ob prihajajoči 25-letnici nesreče se vodilni za PR v kemični družbi Dow tako bojijo, da se bo primer Bhopal razširil v učinkovito sistemsko kritiko korporativne vladavine in na veliko ugibajo, zakaj se to še ni zgodilo.

Vsaj v ZDA je objavljanje ukradenih podatkov naj ne bi bilo ni kaznivo, kar je potrdil Trevor Timm, ki dela za EFF. Obenem pa je dodal, da se ‘emaili berejo, kot da je Stratfor poln serijskih pretiralcev in bulšit umetnikov, katerih govoric ne bi verjel brez drugega vira‘. Kljub temu pa gre za emailing listo ene največjih zasebnih vojaško-vohunskih operativnih družb z globalnim dosegom – in emaili naj bi pokazali njihovo mrežo informatorjev, strukturo plačevanja, tehnike pranja denarja in psihološke metode.

Te zadnje so še posebej zanimive, ker jih zdaj v obrnjenem primeru lahko spremljamo vsi. Tako v mailih najdemo naslednji biser z naslovom Naključna poslovna ideja:

“Bral sem Forbesov članek o Assangu in pisalo je, da veliko število korporacij z globokimi žepi zdaj zanima varnost orientirana na puščanja po Wikileaks epizodah.

Sprašujem se ali je tudi za nas mogoče, da dobimo nekaj od tega ‘orientiranega-na-puščanja’ vlaka medu. To je očitna prodaja strahu in to je dobra stvar.”

Le da se je to zgodilo zdaj njim. Vemo pa tudi že za pripravljeno obrambo Stratforja, drugo pravilo podpredsednika Freda namreč pravi:
“Ne priznaj ničesar, zanikaj vse in podaj nasprotne obtožbe.”

Sprva so zakrožile novice, da je odstopil CEO Stratforja George Fridman, kar pa je že zanikal Forbes, a se sploh ne bi čudili po navodilu, ki ga je dal analitiku Stratforja, kako naj izrabi informanta iz izraelske obveščevalne:

“Pridobiti moraš nadzor nad njim. Nadzor pomeni finančni, seksualni ali psihološki nadzor.”

Želel je namreč informacije o zdravstvenem stanju predsednika Venezuele, Huga Chaveza že dolgo se namreč govori, da naj bi zbolel za rakom.

Dogajanje spremljata kar dva ‘live-bloga‘, Greg Mitchell je stari znanec, ki je lani v živo blogal skoraj celo leto na temo WL; drugega na Firedoglake pa posodablja Kevin Gosztol. Dosedanje emaile, poleg osnovne strani, ponujajo tudi na hudourniški mreži — torrent datoteke so tukaj.

Najbolj zanimiva stvar pa na koncu. Izdali so tudi interni dokument, nekakšen zajebantski slovar izrazov obveščevalcev, ki je hkrati huronsko smešen in mrzlo grozljiv, ko kaže njihov odnos do svojih strank in ostalih. Samo eden za primer:

Deniability Some ops are too ugly to be owned. They need deniability. The craft teaches the means of deniability. Not having deniability is like tightrope walking without a net. It can be done—for a while. Then they scrape you up with a spatula.

, , , , , ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !