Vohunske drame 2


Včeraj, le dan po izbruhu afere Stratfor, je Interpol koordiniral aretacijo 25 Anonimnih posameznikov po več državah. Verjetno bolj naključje, kot hitra zamera.

A ni bilo treba čakati dolgo, da smo dobili prvo omembo Slovenije. Danes so mediji povzemali zgodbo iz emailov Marka Papica, o pravih vzrokih za odstop Iva Sanaderja pred tremi leti. Razlog naj bi se skrival v organiziranem kriminalu, ki naj bi vladal hrvaški, kot posledica vojnih dobičkarjev, ki še dolga leta po vojni uničujejo regijo s svojo dejavnostjo. Tudi v Srbiji, kjer pa naj bi po umoru Zorana Đinđića vsaj počistili z najmočnejšimi klani.

K sreči Slovenija ni omenjena v takšnem kontekstu, se pa pojavi v isti gruči emailov, oz. v emailu z naslovom “Vpogled – Slovenija/Hrvaška: Kako sta se spravili/Kako sta sestavljeni (How they made up). Vir podatkov naj bi bil iz Švedske in s tesnimi povezavami s Carlom Bildtom.

Email se ukvarja s stagnacijo širjenja EU in pritiskih Berlina na Slovenijo, naj se zmeni s Hrvaško za zaključek pogajanj o vstopu v EU, kar naj bi bilo odločilno za konec pogajanj. To naj bi potrdil tudi hrvaški ambasador v EU, kot pravi, je tisto, kar je Zagreb dal Sloveniji, bilo delno ponujeno že prej, v takšni ali drugačni obliki. Konča se s švedskimi ugovori, da tako Makedonija, kot Hrvaška uporabljata Slovenijo/Grčijo kot priročno taktiko za zadrževanje zahtevanih reform.

Kaj je Stratfor?

Oglašujejo se kot globalna obveščevalna družba, seveda v zasebni lasti, a z globokimi povezavami z vladnimi agencijami vsepovsod. To še posebej nazorno kažejo njihovi emaili. Stratfor je (bil?) tako pomembna družba, da so med njegovimi klienti tudi ameriški Marinci, ki imajo sami svojo obveščevalno aktivnost, a vseeno Lt. Colonel Bill Gresham, vrhovni oficir v HQ piše v emailu družbi: “Zanima nas–terorizem;dnevna obveščanja in karkoli od Georga Friedmana. Dodatno, situacija v Iraku in Afganistganu.” Friedman je CEO, ki je postal znan po navodilu o f/s/p nadzoru za pridobivanje informacij (finančni, seksualni, psihološki).

Največje uspešnice iz 442 emailov

Seveda je treba te emaile jemati skrajno pazljivo in poskusiti ločiti analize vredne od popolnih neumnosti. Od 442 trenutno objavljenih prilagam subjektivnih top 8:

#8. Stratfor in bivši direktor Goldman Sacha pričenjata z naložbenim skladom. George Friedman in Shea Morenz načrtujeta naložbeni sklad z imenom Stratcap. “S Straforjevimi obveščevalnimi podatki bomo analizirali trgovanje v geopolitičnih instrumentih, predvsem z državnimi obveznicami, valutami in podobno…

#7 Rusija in Izrael sta izdala lastne stranke v trgovini z orožjem. Nekaj mesecev pred vojno leta 2008 med Gruzijo in Rusijo, so se Gruzijci trudili najti zamenjavo za svoja brezpilotna letala, ki so jih kupili sicer od zaveznika, Izraela. Težava je bila v tem, da so Rusi lahko pohekali letala in jih prisilili pristati, ker so jim Izraelci dali podatkovne šifre. V zameno so od Rusov dobili kode za iranske Tor-M1 raketomete, ki so jih izdelali seveda v Rusiji.

Obenem je na istem mestu omenjeno, da Turčija deli podatke z Izraelom o ruskem S300 sistemu, ki ga krekajo že osem let, če bi ga nekoč kupili Iranci od Rusov 8 (ali pa ga mogoče že imajo). Emaili so iz leta 2009 in interno ocenjeni kot najvišja ocena kalibra ter zanesljivosti. Atlantic se ob tem provokativno sprašuje, če ni kar Izrael pomagal začeti vojne v Gruziji?

#6. Ameriška vlada ima že vloženo obtožnico proti Julianu Assangu. V  januarju 2011 je v kratkem emailu potrjen sum nekaterih, da je proti Avstralcu Julianu Assangeu vložena skrivna obtožnica v ZDA. Email ne omenja zloglasnega “1917 Espionage Act-a”. A če je informacija resnična, kako lahko ima informacije tajnih sodišč tudi Strafor?

#5. Pakistanci so vedeli kje je bil bin Laden. Ti emaili namigujejo, da je večje število pakistanskih vojaških in obveščevalnih predstavnikov vedelo za Osaminovo lokacijo v Abbottabadu.

#4. Osame bin Ladna niso pokopali na morju. V emailih so obveščanja po uboju Osame in o prevozu njegovega trupla v Dover, Delaware, ZDA. Podpredsednik Fred Burton napiše v sporočilu, “Truplo je namenjeno v Dover, moralo bi biti že tu.” 5. Maja, 2011 poroča, da je truplo na poti v ZDA, s ciljem natanko vVojaški institut patologije, Bethesda.” — v bližino Washingtona, DC.

Iz tega so že prišli zaključki, da je mogoče pokopan v bližnjem odlagališču, kamor so, kakor poroča WP, odlagali ostanke mrtvih veteranov iz nedavnih ameriških vojn.

#3. Podcenjena analiza sposobnosti LulzSec (napadalni odred Anonimnih). Marc Lanthemann je dobro povzel, a podcenil sposobnosti LulzSeca,

Kiber napadi nekaj pomenijo samo v dveh primerih: ena: ukradeš robo. dva: onemogočiš kritične mreže.

medtem ko lulzsec in anoni LAHKO teoretično naredijo številko 2, to ne pomeni da kdaj tudi bodo, saj to pomeni prepričati hordo nerdov, da je ddosanje telekomov dobra ideja. Največ škode lahko realistično naredijo z odkrivanjem napak zavarovanih omrežij in s krajo informacij (številka 1). Za to ne rabiš milijon ljudi, le nekaj zelo dobrih z gigantskimi računalniki. Res ni moje mnenje, da bi kateri od njih lahko naredil kaj tako resnega. Medtem ko so vrhunski hekerji nevarni, se ne bodo razkrili kot del katerekoli skupine ampak bodo najverjetneje delali za NSA ali Kitajce.

#2 Ameriška domovinska varnost skrbi gibanje Okupiraj. In v te namene so izdali ličen pdf pamflet vsega, kar morate vedeti o gibanju.

#1 Dow Chemical skrbi sistemska kritika zlorab vladavine korporativne moči. Andy Bichlbaum iz skupine The Yes Men na Democracy Now! pojasni vlogo Stratforja za obveščanje o Bhopal aktivistih. The Yes Men so postali cilj pozornosti, ker so naredili ponarejene strani za Dow Chemical, kar je zmedlo novinarje BBC, ki so jih ob 20-letnice nesreče povabili v goste, kjer so dali spodnje šokantne izjave:

YouTube slika preogleda

in prihaja..

..še 5 milijonov emailov? Nawaat poroča o 5000 emailih o Tuniziji, skozi katere se pravkar prebijajo.

Za konec pa še citat iz l’Espressa, ki je naredil intervju z Assangom:  ”Busheva administracija bi bila bolj zadržana kot Obamina. Busheva je zajemala talce in jih brez sojenja pošiljala v Guantanamo ali drugam. Obama se ne trudi niti s tem, preprosto izvaja letalske atentate na ljudi, vljučno z lastnimi državljani. Obamina pozicija je precej bolj ostra, kot je Busheva bila kdajkoli.”

, , , , , , ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !