Aretacija napadalcev Anonimnih


Danes zjutraj je ameriški Fox objavil, kar so od lanskega poletja sumili mnogi, da je vodja LulzSec skupine, ki je kot odpadna skupina Anonimnih delala razdejanje na komercialnem, obveščevalnem in vladnem spletu lansko leto, prestopil na vladno stran ter postal informator FBI-ja.  Uradnik v New Yorku pa je potrdil, da so koordinirano v več državah aretirali 6 posameznikov, ki pripadajo Anonimnim, LulzSec in Antisec skupinam. Obenem pa so odpečatili obtožnico, ki so jo konec lanskega leta vložili proti vodji Sabuju, s pravim imenom Hector Xavier Monsegur, na katero se je lanskega avgusta zagovarjal kot kriv. V njej v sedmih obtožbah najdemo od napadov na HBGary do napadov na strežnike Tunizijske vlade, vključno z zlorabo kreditnih kartic.

Da pa vse skupaj le ni takšno presenečenje, so poleg ‘čudnih‘ izjav, ki jih je sam objavljal in enomesečne odsotnosti na Twitterju, pa se velja spomniti tudi, da so njegovo pravo identiteto razkrinkali že marca lansko leto. Takrat je ‘odpadniška‘ skupina Anonimnih prvih generacij predala svojo temeljito raziskavo o članih napadalnega odreda LulzSec ter drugih članov Anonimnih spletnemu mediju Gawker. Motivacija za to dejanje izhaja iz izvornih motivacij gibanja Anonimnih, ki so temeljila na amoralnih motivacijah in nikakor ne na moralnih ali političnih, iz katerih črpa motivacijo novejša transformacija Anonimnih. Ker so bili nekdanji člani gibanja, so brez težav dobili dostop do bolj notranjih IRC klepetalnic ter pozneje objavili svoja vprašanja ter dogajanje v njih, skupaj s seznamom domnevnih identitet. Pogovore iz teh klepetalnic so zdaj na zahtevo FBI odstranili s svoje strani.

Sabu je bil tudi član hekerske skupine ‘Internet Feds‘, a je po priznanju avgusta lani, pričel delati s pravimi ‘Fedsi‘ in danes je očitno kulminacija njihovih večmesečnih trudov. Kar pa čudi in ob pomanjkanju informacij ne gre drugače, pa je decembrski vdor v Stratfor, katerega posledice bi lahko omejili, če ne že preprečil. Novinar Spiegla je sicer objavil, da so mu viri potrdili Foxovo poročanje o aretacijah, ter da se je FBI infiltriral v LulzSec in tako poznajo ozadje vdora v Stratfor. Zato zaenkrat deluje, kot da so zavoljo zbiranja dokazov dopustili ta vdor.

FBI je sicer pravkar dal javno objavo o današnjih aretacijah z naslovom: “Šest hekerjev v ZDA in na tujem obtoženih kaznivih dejanj, ki vplivajo na več kot milijon žrtev; Štirje glavni člani “Anonimnih” in “LulzSeca” obdolžena računalniških vdorov in peti član se izrekajo za krive; član “AntiSeca” tudi obtožen kraje zaupnih informacij približno 860,000 strank in naročnikov Stratforja.

Iz nje sledi, da je vdor v Stratfor v resnici delo Jeremya Hammonda iz Chicaga. Vsi so se izrekli za krive. Objavljena pa je že tudi “zaprta obtožnica“, kjer pa je videti, da je del obtožnice tudi premikanje teh ukradenih datotek, ter da je imel vsaj dva sostorilca, ki pa v njej nista imenovana.

V dveh dosedanjih člankih ‘Vohunske drame‘, o objavi emailov iz Stratforja smo že opazili Slovenijo. V desetih dneh je objavljenih 712 emailov in tam najdemo tudi dokument z naslovom “Europe Analytical Guidance“, ki zna koga zanimati. V njem je namreč zanimiv detajl, da veliko breme za razpad Jugoslavije leži tudi na plečih Mednarodnega denarnega sklada, ki je po Titovi smrti umaknil kreditne linije Jugoslaviji.

Ostale zanimive objave bom povzel v ‘Vohunskih dramah 3‘, ki še sledijo.

, ,

  1. #1 avtor Računalniški Servis dne 27. Nov. 2012, Torek - 19:42

    zanimivo branje…

(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !