Filtrirni mehurčki in nasprotno mnenje


Prvotna dejavnost Googla je iskanje, a le-to ni več takšno, kot je bilo, ko smo vzljubili Google. Algoritem, ki odgovarja na naše želje je tako napreden, da nam na podlagi tudi 37 spremenljivk določi profil, kateremu potem ustrezajo še ustrezni iskalni rezultati. Ali v drugih besedah, danes internet ni več enak za vsakega, saj dobi vsak (tudi neprijavljenim se sledi) samosvoj in na osebne želje prikrojen izpis iskalnih rezultatov pri vseh velikih ponudnikih iskanja, novic, družabnih omrežij ipd. V razvoju interneta se tako vedno bolj bližamo prihodnosti, pred katero svari in daje rešitve Jonathan Zittrain, namreč prihodnosti vrtičkanja ter razdrobitve podatkov po lastniških oblakih, od koder jih je težko ‘osvoboditi‘, torej lokalizirati ali preseliti k konkurenci.

Eli Pariser je lanskega maja na TED Talks opisal algoritme, ki nam danes persofinicirano podajajo rezultate naših zanimanj na skorajda vseh glavnih platformah, vse od iskanja do novičarskih platform kot je Yahoo news. A prezentiranje informacij glede na naše osebne okuse ima lahko tudi nepričakovane posledice ti. ‘filtrirnih mehurčkov‘, kjer nismo soočeni z informacijami, ki bi lahko izzvale ali razširile naš pogled na svet. V devetih minutah Eli strastno zagovarja, da je konec koncev to slabo za nas in za demokracijo.

YouTube slika preogleda

S kakšnimi težavami se soočajo uporabniki, ko se odločijo zapustiti te velikane, lahko preberemo po celem spletu in najverjetneje imamo to tudi statistično priložnost izkusiti.

Mogoče presenetljivo pa je dobre in zdrave konkurence veliko. Zato naj na hitro predstavim alternative vsaj za iskalnike, ki spoštujejo zasebnost svojih uporabnikov.

Duck Duck Go

Duck Duck Go je odličen iskalnik, zgrajen prav z namenom izogibanja filtrirnih mehurčkov in spoštovanja zasebnosti uporabnikov, saj trdijo, da ne sledijo aktivnostim svojih uporabnikov. Na žalost še ni lokaliziran na Slovenijo - 9.12.12 so dodali tudi Slovenijo, kot svojo regijo - in ne dosega tako globokih povezav, kot jih zna Google, saj lahko neposredno z uporabo ti. ‘Bangov‘ oz. navadnih klicajev pred imenom strani iščemo po kompletno indeksiranih zgolj nekaj stotinah strani. Je pa všečno oblikovan in navajen prinašati relevantne rezultate.

SeekS

Naslednji zelo obetajoč projekt nosi ime SeekS. Z njim je mogoče najti obilo dobrih povezav. Obljublja odprto ter necentralizirano platformo za iskanje, ki uporablja moč množic oz. skupine, da priskrbi odlične rezultate.

Je tudi všečno oblikovan in ponuja veliko preglednosti.

Ixquick

Zadnja konkurenca je Ixquick, ki se oglašuje kot najbolj zasebni iskalnik na internetu. Samo oblikovanje oziroma logotip je na prvi pogled neprivlačno in delovanje bolj počasno, medtem ko so zadetki zanimivi in tudi točni.

Iskalnike, ki spoštujejo zasebnost uporabnikov, je mogoče določiti tudi kot privzete za iskanje v vaših brskalnikih, navodila so tu.

Žalostna novica pa je, da je konec februarja prenehal obstajati izvorni iskalnik za zagotavljanje zasebnosti na Googlu, imenovan Scroogle. Lastnik Daniel Brandt je bil zadnje mesece žrtev napada ddos napadov, ki so uničila večino strežnikov, poleg tega pa tudi Google brez ovir ni več hotel sodelovati, tako kot prva leta. Scroogle je podatke črpal iz Googla, a jih je prej anonimiziral.

, ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !