Google lahko dela, kar CIA ne more


Da je bil Google vsaj posredno vpleten v egiptovsko revolucijo, sem pisal lanskega februarja, ko so iz pripora izpustili Waela Ghonima, vodjo trženja v Google Egipt in avtorja popularne Facebook strani ‘Vsi smo Khaled Said‘, ki je pomagala sprožiti egiptovsko revolucijo. S pričetkom objavljanja Stratforjevih emailov, pa postaja jasnejša slika globalnega vpliva, ki naj bi ga imel Google celo na razvoj politične družbe.

Odličen članek z odmevnim naslovom Direktor Google Ideas vključen v ‘menjave režima je prispeval Al-Akhbar. Glavna zvezda je Jared Cohen, nekdanji svetovalec Condoleezze Rice in Hillary Clinton ter član zunanjega ministrstva ZDA. Tu je postal znan kot snovalec ti. ‘državništva 21. stoletja‘, katerega najslavnejši primer praktične uporabe poznamo iz nedavne zelene revolucije v Iranu (ali ‘Twitter revolucije‘ kot jo je imenoval zahodni PR), ko je prav Cohen prepričal družbo Twitter, da je prestavila redni servis strežnikov, ki je bil načrtovan sredi revolucionarnega vrenja v Iranu.

Vir informacij o menjavah režimov na bližnjem vzhodu, pa naj bi po trditvah Freda Burtona, podpredsednika Stratforja, bil kar eden glavnih donatorjev za predsedniške kampanje Baracka Obame in nekdanji CEO Googla, Eric Schmidt, ter vodja varnosti na Googlu, Marty Lev. Vodilni v Googlu naj bi bili namreč sumničavi, da je Cohen usklajeval svoje delovanje z Belo hišo, saj je bil lanskega februarja že nekaj časa zaposlen kot direkor Googlovega možganskega trusta imenovanega Google Ideas in v tej svoji vlogi potoval predvsem po bližnjem vzhodu.

Pričetek emailov omenja prav njegovo srečanje z Waelom Ghonimom le nekaj ur preden je slednjega prijela tajna policija. (doc-id 1122191)

Ta potovanja so pozneje vodilni v Googlu sicer večkrat prekinili, saj so se bali, da jemlje prevelika tveganja. Burton celo tako zelo nasprotuje domnevni prikriti vlogi Googla v spodbujanju vstaje, da Cohena opiše kot ‘sneto sekiro‘, “katerega smrt ali ugrabitev bi bila najboljša stvar, ki bi se lahko zgodila“, zato da razkrije Google in s tem zanika odgovornost ameriške vlade, ki se od tega lahko distancira in Google ostane sam z ‘vrečo dreka‘.

Burton responded, “GOOGLE is getting WH [White House] and State Dept. support and air cover. In reality, they are doing things the CIA cannot do. But, I agree with you. He’s going to get himself kidnapped or killed. Might be the best thing to happen to expose GOOGLE’s covert role in foaming up-risings, to be blunt. The US Gov’t can then disavow knowledge and GOOGLE is left holding the shit bag.(doc-id 1113596doc-id 1121800)

Kaj je Google Ideas?

Kaj torej nekdanji državnik, ki zagovarja politizacijo tehnologije, počne v Googlu? Lanskega julija Financial Times poroča, da je Google Ideas zavezan idealističnim aktivističnim senzibilnostim skupaj z osnovnim zasledovanjem globalne širitve Googla – kar je dvogovor zamegljevanja meje med poslovnim in političnim dejanjem.

Prvi javni dogodek je Google Ideas priredil lansko leto junija v Dublinu. Na srečanju imenovanem  “Vrh proti nasilnemu ekstremizmu” se je zbralo približno 80 ‘bivših‘ ekstremistov, vključno z bivšimi muslimanskimi radikalci, neo-naciji, člani ameriških tolp in drugi. Google je objavil, da je namen srečanja “sprožiti globalno debato, kako najbolje preprečiti mladim ljudem, da postanejo radikalni in kako de-radikalizirati ostale” in obljubil, da bodo “ideje, ustvarjene na srečanju v Dublinu, vključene v študijo, ki bo objavljena pozneje v tem letu.”

Tako so se zbrali v skupini Against Violent Extremism, ki je zdaj očitno zapuščena, saj je med zadnjimi aktivnosti na strani članek iz lanskega septembra o kampanji proti vsebini idej, ki jih razširja, zdaj že pokojni Al-Awlaki. Al-Awlaki je zaradi kontroverznega uboja, ki ga je naročil predsednik Obama, postal centralna točka vprašanja, ali lahko predsednik brez sodišča tako naroča uboje svojih državljanov.

Kljub temu pa je revija Foreign Policy januarja poročala, da je Brookings Institute, eden najstarejših in najvplivnejših možganskih trustov v Washingtonu, DC, imenoval Google Ideas kot “najboljši novi think tank ustanovljen v zadnjih 18 mesecih”, kar pomeni, da bomo o Google Ideas gotovo še veliko slišali.

———

Posodobljeno: Tudi Pentagonu Google pobira kadre. Pred dnevi je bilo objavljeno, da Regina Dugan zapušča službo direktorja DARPE v obrambnem ministrstvu za novo, še neimenovano službo v Googlu.

, , ,

  1. Trenutno še ni komentarjev.
(ne bo objavljeno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !